23948sdkhjf

Økonom forventer nulvækst i privatforbruget

Regeringen er alt for optimistisk i forventningerne til privatforbruget. Privatøkonom har samlet op på tallene
Danskerne holder så meget på pengene, at væksten i privatforbruget i år vil lande på et rundt nul. Næste år vil det vokse med under en procent.

Det er konklusionen i gennemgangen af de seneste kendte dystre tal for privatforbruget, som privatøkonom i Danske Bank Las Olsen har foretaget.

- Det kan virke noget pessimistisk, men der er ingen tegn på, at privatforbruget i år vil vokse. Og med et svagt udgangspunkt for næste år, vil det kun vokse med under en procent, siger Las Olsen til Ritzau.

Regeringen venter en vækst i privatforbruget i år på en procent voksende til 2,3 procent næste år.

- De tal, der er offentliggjort siden regeringens prognose, gør, at regeringens skøn fra forrige uge er tæt på matematisk umuligt, siger Las Olsen.

Det, der for alvor har sendt privatforbruget ned i kælderen, er den bristede boligboble. Faldet i huspriserne har været så kraftigt, at et stort mindretal af boligejere ifølge Las Olsen er tæt på eller allerede er teknisk insolvente.

Boligboblen blev pustet grundigt op under de borgerlige Fogh-regeringer med indførelse af afdragsfrie lån og fastfrysning af boligbeskatningen på 2002-niveau. Samtidig var renterne lave.

- Det er en ikke særlig godt sammensat økonomisk politik, der blev ført i årene 2005 til 2007. Finanspolitikken var alt for lempelig samtidig med, at vi havde et stærkt økonomisk opsving, siger Las Olsen.

Den sprængte boligboble gør, at Danmark blev ekstra hårdt ramt i den økonomiske nedtur. Ikke engang de 21,5 milliarder udbetalte efterlønskroner har fået danskerne i bedre forbrugshumør. De sparer op i stedet.

Opsparingen på danskerne private konto har sat rekord. Og det er de store formuetab i boligerne, der er en af årsagerne til det.

- Danmark er langt fra et opsving i privatforbruget, også selv om boligpriserne er ved at stabilisere sig, siger Las Olsen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078