23948sdkhjf

Soldrevet drikkevand

AquaDania udvikler solenergidrevet teknologi til produktion af drikkevand fra flodvand, brakvand og havvand
På baggrund af et integreret produktudviklings- og afprøvningsprojekt i Egypten står danske AquaDania a/s over for et internationalt gennembrud med virksomhedens unikke løsning med soldrevet drikkevand. Projektet fik luft under vingerne med et såkaldt Innovationstjek, som blandt andet har resulteret i økonomisk støtte til at realisere planerne.

Efter snart ni års intenst arbejde og udvikling af en ny og CO2-neutral teknologi til produktion af rent drikkevand fra forurenet ferskvand eller saltvand er virksomheden AquaDania kommet et stort skridt nærmere lanceringen af sin teknologi WaterStillar. En vigtig milepæl er et igangværende afprøvningsprojekt på Sinai-halvøen i Egypten.

- Projektet skal sikre os dokumentation for vandkvaliteten med hensyn til at holde vandet rent efter selve destilleringsprocessen. Derudover får vi testet anlægget under realistiske forhold på et ferieresort, som er et af de typiske anvendelsesområder, hvor vi har et stort potentiale for teknologien, forklarer CEO Tom Juul Andersen fra AquaDania a/s.

Løsningen er i første omgang udviklet til at skaffe rent drikkevand til medarbejderne på eksempelvis hoteller. Med yderligere dokumentation fra projektet, der løber frem til januar 2013, forventer AquaDania for alvor at kunne udrulle løsningen.

Allerede på nuværende tidspunkt er virksomheden i kontakt med mere end 10 interesserede hoteller og transportselskaber i Egypten. Samlet set repræsenterer de en pipeline på op mod 200 anlæg.

Teknologien har fået navnet WaterStillar og destillerer vandet ved hjælp af en stak fordampnings- og kondenseringsplader. Processen drives af solfangere, der sikrer den nødvendige varmetilførsel. Dermed er produktionen også CO2-neutral og kemikaliefri.

Gratis tilbud førte til støtte

Økonomisk støtte til projektet har været en tilbagevendende udfordring, indtil virksomheden gennem DHI fik tilbudt et gratis Innovationstjek via InnovationsAgents-ordningen.

- Det er en uvurderlig hjælp, at en innovationsagent med en solid faglig ballast stiller sine kompetencer gratis til rådighed i nogle timer. Helt konkret har det resulteret i nye kontakter og ikke mindst et par ansøgninger om økonomisk støtte, som vi ellers aldrig ville være kommet i nærheden af. Som mange andre mindre virksomheder har vi nemlig ikke ledige ressourcer til at navigere rundt i de offentlige tilbud, påpeger Tom Juul Andersen.

På baggrund af Innovationstjekket og innovationsagentens vejledning har AquaDania fået bevilget støtte til afprøvningsprojektet fra Miljøstyrelsens Ecoinnovation-program. Det fører til en kvalificeret teknologiafprøvning og dokumentation af performance.

Desuden er der søgt EU-midler gennem det såkaldte Eurostars-program til en videreudvikling af teknologien, så den også kan anvendes i private husholdninger.

Velkendt problemstilling

Hos InnovationsAgenterne er virksomhedernes manglende ressourcer ikke fremmed for projektleder Knud Erik Hilding-Hamann. Derfor håber han, at ordningen kan være med til at hjælpe andre virksomheder som AquaDania det sidste skridt videre ved hjælp af konkrete handleplaner og kontakt med relevante videninstitutioner, rådgivere og støtteordninger.

- Ofte har SMV’erne rigeligt at gøre med den daglige drift. Det efterlader ikke mange ressourcer til at fokusere på innovation og udvikling. Her er det vores ambition at bidrage med ny viden og nye input, som kan give virksomhederne et spark i den rigtige retning.

Det kan være i form af hjælp til opstart af konkrete produkter, identifikation af potentielle samarbejdspartnere og henvisninger til, hvor de kan hente svar og søge støtte, forklarer Knud Erik Hilding-Hamann.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078