23948sdkhjf

Husk vinterforanstaltningerne

Vinterens sne, sjap og kulde kan være over os når som helst. Derfor er det vigtigt, at byggeriet har styr på vinterforanstaltningerne
Vinterforanstaltninger er ikke svære at få styr på, det kræver blot lidt planlægning, og at bygherre, byggeledelse og entreprenører/håndværksmestre samles til et vintermøde mindst en måned inden, at sneen begynder at lægge sig over byggepladsen.

Det skriver Mester Tidende

I vinterperioden skal man sikre imod gener fra vand, regn, hagl og sne samt kulde og mørke.
Der er flere regelsæt bl.a. fra Arbejdstilsynet og Bygningsstyrelsen samt i overenskomsterne og Bygningsreglementet.

Tre hovedområder
Det er oftest inden for følgende tre områder, der opstår problemer:
•Adgangsvejene er ikke opbygget, så de er bæredygtige i vinterperioden, og de er ikke drænet, så smeltevandet kan komme væk.
•Stilladserne er ikke altid inddækket, så man kan arbejde ordentligt uden at blive udsat for sne og hagl. Det gælder også midlertidige arbejdspladser.
•Belysning er måske det allermest udbredte problem: Der skal etableres ordentlig arbejdspladsbelysning, og også orienteringslyset på adgangsveje og i kældergange mv. skal være i orden.

Regn, hagl og sne

Arbejdstilsynets regler i bekendtgørelsen om indretning af byggepladser stiller i perioden 1. oktober til 31. marts krav til vinterforanstaltninger.
Til beskyttelse mod vejrliget skal stationære arbejdspladser f.eks. jernbinding, savning med stationær rundsav, skæring af rør m.m.) uanset årstid etableres i container, under halvtag eller indendørs.

I vinterperioden skal man sikre imod gener fra vand, regn, hagl og sne samt kulde og mørke.
Der skal ske inddækning af råhuse, på stilladser og i åbne konstruktioner, hvis:
• arbejdet strækker sig over en længere perioder (i råhuse ca. 3 dage og på stilladser og lignende ca. 6 dage).
• vejret er så dårligt, at de ansatte risikerer at blive udsat for sundhedsskadelige påvirkninger.
• inddækning er mulig og rimelig.

Hold et møde
Byggestyrelsens regler om vinterarbejde gælder i perioden 1. november til 31. marts. Disse regler opdeler foranstaltningerne i årstidsbestemte foranstaltninger (regn m.m.) – som entreprenøren skal betale, og vejrligsbestemte foranstaltninger (sne, frost mm), som bygherren skal betale. I vejledning til disse regler findes en række beskrivelser, der også har betydning for arbejdsmiljøet i vinterperioden.

Overenskomsterne har retningslinjer for betaling for udførelse af vinterforanstaltninger og retningslinjer for levering, opsætning og flytning af læskærme.

Så der er nok at holde styr på. Derfor giver det god mening at gennemgå vinterforanstaltningerne på et møde i god tid, før vinteren sætter ind, skriver Mester Tidende.

Få det kolde overblik
Der er mange regler, når det gælder krav til vinterforanstaltninger. Så er du lidt på bar bund, så er det en rigtig god ide at hente Vejledningen om Vinterforanstaltninger hos
BAR Bygge & Anlæg , ligesom det kan være en god ide at tage fat i Byggeriets Arbejdsmiljøbus
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.335