23948sdkhjf

Masser af vækst i velforberedte ejerskifter

Den statslige finansieringsfond, Vækstfonden, har medfinansieret mere end 200 ejerskifter for i alt 700 mio. kr. blandt små og mellemstore virksomheder i de seneste to år. Investeringsdirektør Rolf Kjærgaard, Vækstfonden, siger, der er masser af vækst at hente i velforberedte ejerskifter.
Investeringsdirektør Rolf Kjærgaard, Vækstfonden, oplever stigende interesse fra købere, der gerne vil overtage ejerledede virksomheder. Efter at Vækstfonden i 2013 har kunnet låne penge ud til at medfinansiere ejerskifter i samarbejde med banker, og med køber og sælger af virksomheder, har der været en ganske pæn interesse for dette. Vækstfonden fortæller, at de seneste to år - 2014 og 2015 – har man været med til at lande 200 ejerskifter.

”Jeg synes, det ser bedre ud. Det er nemmere i dag at få adgang til medfinansiering. Hvis du går rundt med en ejerleder i maven, har brancheerfaring og ledelseserfaring, så er det bare om at kontakte os. Så kigger vi på det,” siger Rolf Kjærgaard.

Han er enig i, at der er en pukkel af ejerledede virksomheder, som har hobet sig op under finanskrisen og som ikke i tide er blevet ejerskiftet.

”Det er brandærgerligt. Der er masser af vækst i at få ejerskiftet virksomheder på det rette tidspunkt. Men finanskrisen udsatte mange ejerskifter. Når det er sagt, er det også vigtigt at understrege, at sælgeren af en virksomhed ikke skal stoppe med at investere i virksomheden. Den bliver mindre værd, når den skal sælges. Så uanset hvor langt ejerlederens tidshorisont strækker sig, er der penge i at forberede et ejerskifte,” siger Rolf Kjærgaard.

Velforberedte ejerskifter

Vækstfondens investeringsdirektør gør en del ud af at forklare det nødvendige i at forberede et ejerskifte og at samarbejde om finansieringen med de forskellige aktører. Prototypen på et velforberedt ejerskifte i en ejerledet virksomhed er, at køber har et indgående branchekendskab og ledelseserfaring – gerne fra andre ejerledede virksomheder.

Vækstfonden har to ordninger til ejerskifter. Den ene er kaution og den anden er lånefinansiering. Rolf Kjærgaard fortæller, at Vækstfondens lån lægger sig på ydersiden af bankens. Vækstfondens lån medfinansierer købet af virksomheden. Bankens lån indgår i virksomhedens daglige drift eksempelvis til kassekredit.

”Når vi finansierer ejerskifter, placeres vores lån som regel i holdingselskabet. Det er vigtigt for os, at køber kommer med penge selv, at sælger er parat til at lade en del af pengene fra salget blive i virksomheden, og at banken stiller med driftsfinansieringen, så den nye ejer har et finansielt beredskab. Det er meget vigtigt at få det på plads ved et ejerskifte, fordi det er med til at skabe overlevelsesdygtige virksomheder,” siger Rolf Kjærgaard.

Mange ejerskifter sker ved, at en ejerleder lader en betroet medarbejder komme til og lader ham eller hende overtage ejerskabet og lader ejerskiftet løbe over et par år. Hermed har den nye ejerleder et indgående kendskab til virksomheden, til kunder og arbejdsgange. Ved eksterne handler vejer det tungt, at køber har et indgående branchekendskab eller kender virksomheden fra anden side.
”Denne viden er ret afgørende. Vi ser, at hvis køber ved overtagelsen af en virksomhed samtidig foretager et brancheskifte, er succesraten lavere,” siger Rolf Kjærgaard.
Vækstfonden har udlånt og kautioneret lån for i alt 700 mio. kr. de seneste to år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11