23948sdkhjf

Byggevirksomheder mere optimistiske end på noget tidspunkt siden krisen

Virksomhederne i bygge og anlæg har lagt krisen bag sig – de har mere positive forventninger end i mange år
Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen er mere optimistiske, end de har været på noget tidspunkt siden 2008, hvor finanskrisen ramte også byggeriet som en hammer.

Det viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for marts. Det er baseret på spørgeskemaundersøgelse hos en række af branchens virksomheder.

Den såkaldte sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg kravlede endnu et nøk opad i marts fra minus fire til minus tre og nærmer sig nu det positive territorium for første gang siden 2007.

”Bygge- og anlægsvirksomhederne har de mest positive forventninger til både beskæftigelse og ordrebeholdning i årevis”, konstaterer cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Han vurderer, at en række forhold er baggrund for virksomhedernes optimisme. Det drejer sig blandt andet om, at renoveringsaktiviteten har pil opad, fordi der er kommet gang i boligmarkedet. Samtidig er der både kommet flere i job, og den rekordlave inflation sikrer, at vi har flere penge at gøre godt med. Det kan også mærkes i byggeriet.

Der er også fremgang i nybyggeri af boliger fra et lavt udgangspunkt, ligesom de store offentlige opgaver som metro, jernbane og superhospitaler fortsat fylder godt i ordrebøgerne. Eneste større delmarked, der fortsat ligger fladt, er erhvervsbyggeriet.

Flere mangler arbejdskraft

Der er fremgang at spore for alle delbrancher. Størst optimisme hvad angår den sammensatte konjunkturindikator er der hos el-installatører og i vvs-branchen.

Med hensyn til beskæftigelse i de nærmeste måneder regner ikke mindst malerne med at ansætte flere.

Fremgangen i aktivitet betyder også, at et voksende antal virksomheder melder om besvær med at få kvalificeret arbejdskraft.

15 procent af de adspurgte virksomheder peger på, at mangel på arbejdskraft udgør en produktionsbegrænsning. Det er dobbelt så mange som for et år siden.

”Byggeriet har lagt krisen bag sig og beskæftigelsen i branchen er stigende. Det skal man i bund og grund glæde sig over. Vi nærmer os en konjunkturmæssig normalsituation, men dermed også en skærpet kamp om de bedste medarbejdere. Så selvom vi i Dansk Byggeri først forventer en mere generel mangel på faglært arbejdskraft fra 2018, kan vi allerede nu se begyndende lønpres og rekrutteringsudfordringer på specialiserede fagområder. Det skyldes en kombination af mismatch på arbejdsmarkedet og de almindelige markedskræfter, men bestemt ikke overophedning”, siger Bo Sandberg.

Beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren steg i 2014 og 2015 i alt med 11.100 personer. Væksten fortsætter i år og næste år, men dog i lidt lavere tempo. Dansk Byggeri vurderer ifølge sin konjunkturanalyse, at der i år bliver cirka 2.000 flere beskæftigede i branchen og yderligere cirka 3.000 næste år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078