23948sdkhjf

Kommuner vil investere 18 mia. i anlæg

Regeringen har op til juni måneds økonomiforhandlinger med KL spillet ud med at sænke anlægsloftet væsentligt i forhold til tidligere år
Når de årlige økonomiforhandlinger mellem de danske kommuner og regeringen i juni skydes i gang, har kommunernes interesse- og medlemsorganisation, KL, især en ting på ønskesedlen: At kunne bygge, anlægge og renovere for 18 mia. kroner i 2017.

Kommunernes anlægsloft er i de seneste år gradvist faldet fra 20,4 milliarder kroner i 2012 til 16,6 milliarder i år, og regeringen har lagt op til, at de kommunale investeringer skal nedbringes yderligere i 2017.

Dermed tegner det til at blive nogle hårde forhandlinger, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og KL går i møde.

En ny rundspørge foretaget af KL’s nyhedsbrev Momentum blandt kommunernes økonomidirektører om anlægsbehovet i 2017 viser, at de 18 mia. kroner til renovering og nybyggeri i 2017 bør prioriteres på veje og skoler. Undersøgelsen viser samtidig, at det blandt andet er lukning af mindre skoler til fordel for færre større skoler, der skaber næste års behov for øgede anlægsinvesteringer.

Realistisk bud

Kravet om 18 mia. kroner er helt rimeligt, mener Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding og formand for teknik- og miljøudvalget i KL.

”Beløbet betyder ikke, at vi kan få alle veje og skoler i perfekt stand, for der er et stort efterslæb, og behovet er derfor langt større, men det er det økonomisk mulige. Det er ikke et stort beløb, vi spiller ud med, men et realistisk bud”, siger han.

Jørn Pedersen erkender, at KL og regeringen lige nu ligger lagt fra hinanden.

”Finansministeren har spillet ud med omkring 15 mia. kroner. Vi har ikke spillet ud med 18 mia. kroner, for at lande på et andet beløb, og vi vil ikke være tilfredse med at mødes på midten. Der er reelt brug for flere penge til bygge- og anlæg såvel som til energiforbedringer af de kommunale bygninger og til klimatiltag”, siger han.

Branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører under Dansk Byggeri, Niels Nielsen, finder det stærkt bekymrende, at regeringen nu vil reducere kommunernes investeringer i vejvedligeholdelse.

”Man kan se, at selv med de tidligere højere rammer, har man gnavet af på vejkapitalen. Derfor er det den forkerte vej at gå, når man nu vil sænke anlægsloftet yderligere. Vi kan se, at vedligeholdelsesstanden på de kommunale veje er faldende, og bruger man ikke de nødvendige ressourcer på vedligeholdelse, så vil det betyde en ekstra stor regning på et senere tidspunkt”, siger han.

Tradition for aftale

KL og regeringen har siden 1979 hvert år i juni måned indgået en aftale om næste års økonomi i kommunerne. Det sker som led i det generelle budgetsamarbejde mellem regeringen og kommunerne.

Aftalerne indeholder blandt andet rammer for service- og anlægsudgifterne og målsætninger for kommunernes skatteudskrivning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078