23948sdkhjf

Gammel lov i vejen for nye kontorer

Hvidovre og flere andre kommuner kæmper med lov, der gør det svært at bygge nye kontorer i industriområder.
Mange virksomheder i hovedstadsområdet er hæmmet i deres udvikling, fordi de i sin tid er blevet etableret i industriområder reserveret industrier med ”særlige belliggenhedskrav” – d.v.s industrier, der støjer eller udleder spildevand, som skal behandles på en særlig måde.

Men i dag har mange af disse virksomheder udviklet sig med mindre "tunge" produkter og de har især brug for flere kontorer. Men det må de ikke få, fordi reglerne for de særlige områder sætter stærke begrænsninger for, hvor mange kontorer, der må etableres. Områderne skal nemlig være forbeholdt produktion, selvom der bliver stadig færre produktionsvirksomheder i Danmark..

Et af de områder, der hårdest ramt af de over 40 år gamle regler, er det store industriområde Avedøre Holme i Hvidovre kommune. Det rummer mere end 300 danske og internationale virksomheder på et areal, som blev inddæmmet i 60´erne.

”Vi får mange henvendelser fra firmaer, der vil ekspandere med f.eks. flere kontorer i takt med, at deres varesortiment ændrer karakter til mere immaterielle produkter. Men det er svært at imødekomme deres behov sådan som reglerne er i dag”, siger udviklingschef i Hvidovre Kommune, Hanne Rasmussen, til I dag.dk

Hun tilføjer, at Hvidovre Kommune lobbyer kraftigt for at få loven, der regulerer erhvervsområder til industrier med særlige beliggenhedskrav, lavet om.

”Hvis man vil sælge sin grund på Avedøre Holme i dag, skal man i henhold til loven sælge grunden til en virksomhed, der har særlige beliggenhedskrav. Men sådanne virksomheder findes efterhånden ikke i Danmark i noget videre omfang. .Derfor er det svært at sælge grundene".

Lignende problemer findes i Helsingør, Roskilde, Allerød og Høje Tåstrup kommuner.

Det er Hanne Rasmussens fornemmelse, at man blandt embedsmænd i Miljøministeriet godt forstår problemstillingen, men derfra er der et stykke til at få loven lavet om.

” Måske kan loven ændres, så den bliver mere tidssvarende. F. eks. har vi jo mange transport – og logistik-virksomheder i dag, og her kunne der godt være særlige beliggenhedskrav”, tilføjer hun

En ændring kan blive endnu mere påtrængende, fordi Københavns Kommune har tilbudt Hvidovre Kommune dumping-jord fra Metro-udvidelsen. Overskudsjorden vil gøre det muligt at fordoble industriområdet ved Avedøre og samtidig bidrage til bedre kystsikring i området.

Projektet vil koste 600 mio. kr., men kan formentlig tjene sig ind. fordi Avedøre ligger godt for motorvejsnettet og Københavns Lufthavn - en placering mange virksomheder efterspørger.

Ingeniørfirmaet Cowi har lavet en rapport om, hvad der skal til for at realisere ideen, som Hvidovre kommune nu arbejder videre med.

De besværlige regler for udvidelse på Avedøre Holm kan være en del at forklaringen på, at virksomhederne ikke vurderer kommunen så højt, når det gælder det lokale erhvervsklima

I den nye kommuneundersøgelse fra Dansk Industri kommer Hvidovre ind som nr. 70 – et fald på 11 pladser i forhold til i fjor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095