23948sdkhjf

Når arbejdsulykken ikke er mesters skyld

DEBAT: Der er brug for et opdragende element i form af, at Arbejdstilsynet drager ansatte, som selv er skyld i arbejdsulykker, til ansvar, mener Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i arbejdgiverorganisationen Dansk Byggeri
Dagens sidste "skydning" til en vej-underføring af rør var i gang hos anlægsentreprenøren. Men mod standardpraksis blev de eksisterende kabler ikke gravet fri, inden arbejdet blev sat i gang. Medarbejderne stolede på tegninger og dagens erfaringer fra området. Men underskydningsenheden rammer et stærkstrømskabel, der ligger anderledes end på tegningerne, og medarbejderen får et kraftigt stød. Det kunne nemt have været en fatal arbejdsulykke, men heldigvis overlevede medarbejderen uden men.

Virksomheden får i anledning af ulykken besøg af Arbejdstilsynet og et påbud om at ordne forholdene. Samtidigt varsles der en straffesag mod virksomheden. Sagen videregives derfor fra Arbejdstilsynet til anklagemyndigheden, men ender med at blive droppet, fordi arbejdsgiveren har opfyldt alle sine forpligtigelser. Baggrunden er, at alle i virksomheden er oplært i og ved, at man inden enhver underskydning skal frigrave alle kabler og rørføringer i området. Uden undtagelse.

Forsvarligt tilrettelagt

Anklagemyndigheden vurderer altså, at virksomheden har planlagt og tilrettelagt arbejdet forsvarligt, de ansatte er instrueret og oplært og der er ført tilsyn på pladsen. Derfor droppes straffesagen omkring arbejdsulykken, idet det står klart, at det er den ansatte, der på eget initiativ overtræder klare og velkendte regler.

Sagen er ikke en enlig svale. I Dansk Byggeri har vi inden for de seneste år mødt mindst ti af den slags sager, hvor Arbejdstilsynet indledningsvis har vurderet, at virksomheden burde straffes for overtrædelser af lovgivningen.

Det gjaldt for eksempel, da en medarbejder - trods instruktion om det modsatte - anvendte en personlift som adgangsvej til det tag, han skulle reparere. Og det gjaldt for eksempel, da en medarbejder kom slemt til skade, da han trodsede instruktionen og valgte at bruge en for kort stige i forbindelse med tagarbejde og derfor styrtede ned. Han havde den korrekte længde stige på bilen, men valgte ikke at hente den, og han havde tre uger forinden været på kursus om arbejde i højden - herunder stigearbejde.

Brug for opdragelse

Alvorlige arbejdsulykker skal først og fremmest forebygges via instruktion og tilsyn i sikkerhed af arbejdsgiveren. Men hvis den ansatte tilsidesætter sikkerheden, fordi han eller hun "skulle lige", og der desværre sker en ulykke, så har vi brug det opdragende element, det altså er, når Arbejdstilsynet holder den ansatte ansvarlig for overtrædelse af arbejdsmiljøloven med en bødestraf.

I Dansk Byggeri vil vi fortsat støtte medlemsvirksomhederne i at forebygge ulykker og nedslidning. Vi håber samtidig, at Arbejdstilsynet tydeligere vil skelne mellem, hvornår arbejdsgiveren har ansvaret, og hvornår den ansatte selv har ansvaret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079