23948sdkhjf

Boglige elever klarer sig godt i håndværksvirksomheder

Den nye erhvervsuddannelse EUX, der kombinerer svendebrev med studentereksamen, er populær hos de unge, men det kniber ude i virksomhederne, hvor det er svært at skaffe praktikpladser. Autoværksted på Fyn har gode erfaringer med de nye elever.
Henrik Hansen, leder af Cipecare.dk – et autoværksted på Fyn med 30 ansatte og speciale i franske biler – har som en af de få håndværksmestre i landet valgt at tage to af de såkaldte EUX-elever, når han skal have elever i praktik som automekaniker.

EUX-eleverne kombinerer en håndværksuddannelse med en studentereksamen og er mere bogligt mindende end traditionelle elever.

”Det er ikke fordi hænderne er skruet bedre sammen på dem. Men de kan noget mere, når det drejer sig om at søge vejledninger frem på engelsk og forstå, hvad de indebærer, og det skal man kunne som automekaniker i dag, hvor det hele bliver mere digitalt. Vi har også i vores fag brug for bedre uddannede mekanikere, der på sigt også har lederambitioner og kan overtage vores værksteder, når de skal generationsskiftes”, siger Henrik Hansen fra Cipecare.dk til I dag.dk

Går mere i skole

Mange mindre virksomheder har afvist EUX-elever, selvom hele erhvervslivet skriger på bedre uddannede håndværkere, der kan agere i den digitale tidsalder.

Det skyldes, at EUX-eleverne typisk er længere på skole, end ”normale ” erhvervsuddannelses-elever. Men hvis man ansætter to, som jeg har gjort, har man altid den ene elev på fuld tid, og det giver god mening”, siger Henrik Hansen.

Han mener heller ikke det økonomiske regnestykke bliver dårligere end hvis man ansætter "normale" erhvervskole-elever.

Blandt de elever, der forlader 9. klasse tager godt 80 pct. gymnasievejen og godt 20 pct. vælger erhvervsuddannelser. Af disse 20 pct. valgte 27 pct. i år EUX uddannelsen, der kombinerer en håndværksuddannelse med en eksamen på gymnasialt niveau (studenter-eksamen)’

Især EUX-eleverne mangler imidlertid praktikpladser.

”Det brede kendskab til den forholdsvis nye erhvervsuddannelse mangler stadig, og det gavner ikke optaget til uddannelsen eller meningerne om den i virksomhederne. Men det er ærgerligt, hvis virksomhederne forpasser en mulighed for at være med til at oplære den fremtidige arbejdskraft, de kommer til at stå og mangle.”, siger Dorte Kulle, der er chefkonsulent i Håndværksrådet og uddannelsespolitisk medarbejder.

Derfor går Håndværksrådet nu sammen med Region Syddanmark og tyve tekniske skoler og handelsskoler i regionen om projekt, 'EUX - en del af svaret'.

Målet er at skaffe 460 praktikpladser til især EUX-elever. Projekt støttes med bl.a. EU-midler og har et budget på ca. 7 mio. kr.

. EUX er en ungdomsuddannelse som kombinerer en erhvervsuddannelse med gymnasiefag. Den varer fra 4 år og 3 måneder til 6 år alt efter, hvilken erhvervsuddannelse du vælger. Tager du en EUX, får du: • Et EUX-eksamensbevis • En færdig faglig uddannelse (et svendebrev), dvs. du med det samme kan få job • Studiekompetencer svarende til en HF-eksamen, dvs. du kan læse videre bagefter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109