23948sdkhjf

Anlægsgartner styrer væksten med IT-værktøj

Malmos er landets mest IT-parate inden for udførelse
Mester Tidende har netop kåret anlægsgartnerfirmaet Malmos som landets mest IT-parate når det gælder udførelse.

Malmos har igennem de seneste par år digitaliseret en stor del af deres arbejdsprocesser. I Malmos har indførelsen af IT-værktøjer bl.a. effektiviseret den interne vidensdeling. Arbejdsplaner og -tegninger er nu hurtigere tilgængelige digitalt for medarbejderne i og med, at Malmos har indført IPads i alle biler.
Samarbejdsformen og kommunikationen er hermed blevet hurtigere og mere effektiv. Tidligere kunne udveksling af informationer hurtigt blive en tidsrøver med print og fysisk levering – især når planerne blev ændret.

Også kvalitetssikring, der tidligere blev opsamlet via kamera, sker i dag struktureret og ensartet via IPads.

Læs mere om Mester Tidendes IT-konkurrence

Dommerne i Mester Tidendes konkurrence har med kåringen lagt vægt på denne fleksibilitet. For når man som Malmos kommer sidst i byggefasen, underlægges man tit ændringer i planerne, enten som følge af forrige entreprenører og håndværkere, eller fordi kunderne ændrer ønsker til byggeriet. Der er derfor afgørende at IT-værktøjerne hos Malmos understøtter hurtige ændringer i produktionsplanerne.

Større flow
Økonomi- og IT-chef Michael Gøthche fortæller, at Malmos i dag fremstår som en mere samlet virksomhed, med større flow i processerne. Indførelse af elektronisk tidsregistrering har effektiviseret sagerne i form af tidsopsamling og styring af tid. Medarbejderne tvinges f.eks. ikke længere ind på kontoret for at aflevere lønsedler, det sker nu automatisk over telefonen.

Selvom iPads og mails har overtaget en stor del af den daglige kommunikation, så erkender ledelsen i Malmos fuldt ud, at mediet ikke kan ikke stå alene og slet ikke sidestilles med det at lede personale. Som Michael Gøthche siger, så skal ledelsen stadig være synlig, tilgængelig og skabe udvikling samt ledelsesanledninger (face-to-face) – og medarbejderne skal selvfølgelig også være med på udviklingen.

Tænk i sammenhænge
- I Malmos er vi så heldige, at vores medarbejdere fuld ud har taget de nye værktøjer til sig, ja faktisk kommer flere af udviklingstiltagene fra medarbejderne selv, fortæller Michael Gøthche.

Ledelsen bliver dermed bindeleddet mellem medarbejdernes forslag og behov og udbyderne af IT-værktøjer. Michael Gøthche er meget opmærksom på, at han ikke kan have det fulde overblik over IT-markedet. Derfor anbefaler han, at man i udvælgelsesprocessen sørger for at have de rigtige personer med på sidelinjen.

Det grundlæggende spørgsmål der skal besvares er: Hvad mangler I, hvad skal I bruge - og ikke mindst hvad har I i dag, som skal videreudvikles. Dernæst er det vigtigt at tænke i sammenhænge og afdække grænsefladerne både internt i virksomheden mellem de enkelte afdelinger og i relation til kunderne.

Effektiv styring af sagerne
IT-værktøjer kan hjælpe med at styre en effektiv byggeproces
Effektive byggemøder: Styr på dagsordener, referater, revisioner og stade.
Effektiv økonomistyring: Klart overblik over byggebudget, realiserede omkostninger til lønninger, materialer, materiel og underentreprenører.
Effektiv aflevering: Struktureret afleveringsmateriale, som nemt kan genfindes.

Fem vigtige bygge-discipliner
Konkurrencen om at blive Danmarks mest IT-parate er delt op i fem af de vigtigste discipliner i forhold til en byggesag:

Tilbudsgivning:
IT hjælper med en struktureret tilbudsproces, så der beregnes flere mere præcise tilbud, som sikrer, at der kun fremsendes tilbud, som virksomheden efterfølgende faktisk kan levere og tjene penge på.

Planlægning:
IT- værktøjer til planlægning skal favne hele virksomhedens produktion, fra kontor til byggepladserne og servicebilen. Det handler om at flytte de knappe ressourcer så de arbejder på de rigtige opgaver.

Udførelse:
IT-værktøjer kan blandt andet hjælpe med at styre en effektiv byggeproces, effektive byggemøde og effektiv økonomistyring med overblik over byggebudget, omkostninger til lønninger og lignende.

Aflevering:
Afleverings-værktøjer sikrer struktureret aflevering af det færdige arbejde og kvalitetssikring En ensartet arbejdsproces er med til at fastholde en effektiv arbejdsgang, som kan styres fra sag til sag.

Administration:
Administrations-værktøjerne skal i bund og grund styre økonomien i sagerne, på tværs af sagerne og i virksomheden som helhed. Værktøjerne dækker f.eks. økonomisk sagsstyring, finansbilag og løn.



Se effektive IT-værktøjer
På Dansk Byggeris IT-Messe 2017 kan du møde leverandører af IT-løsninger inden for bl.a. tilbudsgivning, planlægning, aflevering, administration og udførelse.
Messen afholdes i Taastrup og Aarhus den 7. og 8. februar 2017.
Tilmeld dig på www.danskbyggeri.dk/it-messe

Artiklen er en del af temaet Konkurrence.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172