23948sdkhjf

Stadigt flere virksomheder får hjælp fra luften

Nu vil specialister udvikle droner, der overvåger produktionen i gartnerier og landbrug og selv slår alarm, når noget er galt.
Hvis landmændenes afgrøder eller gartneriernes planter bliver ramt af sygdomme, skadedyr eller mangler næringsstoffer, bliver de stressede. Det går ud over høstens udbytte og i sidste ende rammer det virksomhedernes bundlinjer.

Men nu går specialister fra Teknologisk Instituts AgroTech og Center for Robotteknologi sammen om at udvikle nye løsninger til landmænd og gartnerier.

De vil kombinere viden om avanceret droneteknologi, visionteknologi til overvågning af planters sundhedstilstand og branchens udfordringer, behov og planternes mest optimale sundhedsparametre.

- Det vi har sat os for, er at finde løsninger, så landbruget og til gartnerierne kan blive mere effektive i deres produktion. Det gør vi bl.a. ved at bruge avancerede sensorer og droneteknologi, som kan flyve de her sensorer ud over markerne og planterne. Og i samarbejde med agronomerne - som kender behovene hos gartnerierne og i landbruget - kan vi forebygge stress hos planterne, fortæller sektionsleder Jakob Kortbek fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Et af problemerne er, at virksomhederne ganske enkelt vokser rent fysisk, og det derfor er svært at overvåget alle områder af produktionen intensivt.

- Landbrug bliver større og større, og det stiller nye krav til, hvordan landmændene kommer rundt og tilser alle sine marker for sygdomme, næringsstofmangel eller andet. Men der kan droner være en væsentlig faktor som sparer tid og betyder at man kan bekæmpe af eksempelvis sygdomme rettidigt, tilføjer sektionsleder Lars Byrdal Kjær fra Teknologisk Instituts Center for AgroTech.

Ifølge Teknologisk nyhedsbrev skal droner i landbruget give agroindustrien bedre og billigere muligheder til at overvåge planternes sundhed, før uheldet er ude.

- Plantestress kan være altødelæggende. Det kan være dyrt, hvis man har områder med planter, der ikke får vand, bliver udsat for en weekend uden overvågning eller du får skadedyr, der ikke bliver opdaget i tide, forklarer Carsten Garbo Schroll fra gartneriet SCHROLL i Årslev.

Automatiserer samarbejde
For at imødekomme branchens behov, arbejder Teknologisk på at udvikle brugervenlige og driftssikre droner, der bruger den nyeste teknologi.

-  Vi arbejder med den næste generation af droner. Nogle af de teknologier, vi arbejder med, er indendørs positionering, anti-kollisionssystemer, autonomi, automatisk baneplanlægning og vores shared autonomy-koncept, hvor vi deler arbejdet mellem et automationssystem og en menneskelig operatør, fortæller droneekspert Mathias Flindt fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

- Dronerne i sig selv giver ikke den store værdi, men i det øjeblik vi kombinerer dem med visionteknologi og automatisk behandling af data fra kameraet, kan vi faktisk levere en præcis information, som kan bruges i branchen. Så har vi en droneteknologi, der er med til at skabe rigtig høj værdi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063