23948sdkhjf

Skam jer ikke over at jeres børn bliver håndværkere !

Nu må uddannelses-snobberiet høre op: Det er ikke så ringe endda at blive håndværker

Eleverne i folkeskolen skal fremover have hænderne op af lommerne og blikket væk fra computerskærmene. Der er i hvert fald fra politisk hold planer om, at de ældste elever skal til eksamen i faget håndværk og design.
Baggrunden er, at eleverne ved at møde flere opgaver og undervisning af praktisk karakter, også får øjnene op for, at der er andre valg efter folkeskolen end gymnasiet.

Som det er nu, så vælger langt de fleste elever – stærkt tilskyndet af deres forældre - en gymnasie-uddannelse. Dels fordi gymnasiet giver adgang til en lang række andre boglige uddannelser, dels fordi mange håndværksfag stadig ikke er ”fine” nok.

Det skal der selvfølgelig laves om på. Og det er et godt initiativ at øge fokus på håndværksfagene i folkeskolen. Men det er lige så vigtigt, at elevernes forældre orienteres om mulighederne for de mange gode uddannelsesforløb på erhvervsskolerne.

Den sidste snert af uddannelses-snobberi skal elimineres og det skal ske ved de gode eksemplers magt.
Derfor er det også afgørende, at håndværksmestre og byggeriets organisationer er med til at profilere håndværksfagene og gøre det attraktivt for de unge at skabe sig et arbejdsliv i for eksempel byggebranchen.
For det er slet ikke så ringe endda !


Hold dig opdateret med Mester Tidende
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Dorthe Frøstrup
Man kunne fristes til at vende det hele på hovedet og sige "Tjah, hvis ikke hænderne er skruet ordentligt på til at blive håndværker, så fortvivl ikke mit barn, der er jo mulighed for "bare" at læse videre" !!

Mette Larsen
Jeg ved ikke om håndværksfagene stadig er set ned på pga. hvor 'fint' det er. Håndværkere er fint betalte og har en lang uddannelse. Men jeg er sikker på at os mødre nødigt ser vores børn blive håndværkere fordi sikkerheden halter (trods indsatsen!) i de traditionelle fag.

Dorthe Frøstrup
Mette, jeg vil blive en lige så stolt mor, om mine 4 børn vælger en håndværksmæssig-uddannelse eller en akademisk. Som datter af en kleinsmed og sygehjælper - selv akademisk "papirnusser" - ja, så undskyld mig. Men jeg ved godt, hvad der giver den største indflydelse på fremtid og samfund - og det er bestemt ikke mit papirflytteri. Nedslidning sker i alle fag - selv mit - og livet er farligt - vi dør alle af det!!! Så at råde ens børn til ikke at gøre en forskel fordi det medfører en risiko - det er simpelthen omklamring af værste skuffe. Du kan ikke pakke dine børn ind i bobleplast hele livet - lær dem at tage hånd om sigselv og lad dem strække vingerne og blive stærke og flyvefærdige.
Tænk hvis alle mødre rent faktisk tænkte som dig - så ville det blive komplet umuligt at rekruttere brand- og politifolk.

Mette Larsen
Pyhha Dorthe, det var en hård omgang. Jeg vidste ikke at jeg ville støde dig så hårdt med min holdning. Jeg klapper i.

Michael Nielsen
Har aldrig fortrudt at have lært et håndværk, har aldrig mødt en håndværker der har fortrudt at have lært et håndværk, men jeg kan godt forstå hvorfor de unge ikke ville være håndværker, det vil da også være tåbeligt, når man kan få en længere varende uddannelse, komme til at tjene 2 el. 3 gange mere en end håndværker, gå i fint tøj sidde på et fint kontor, have en god kantine, med faglærte kokke, have flextid (kan komme og gå som man vil) og hjemmearbejdsplads, ikke blive slidt op, stadig kan dyrke sport når man skal pensioneres, og evt. får man en firmabil. Fremfor at man skal op 5.30 om morgen, sidde med en klapsammen leverpostej i en skurvogn, som ikke står i vatter, blive slidt op, og ingen mulighed for efterløn og meget dårligere løn end en slipsefyr – så HVORFOR vælge et håndværk?????????

Dorthe Frøstrup
Hej Michael,
Det kontorjob vil jeg gerne have :-). Det er i hvert fald meget langt fra min verden som administrativt ansat :-).

Der er fordele og ulemper ved alle job !! Jeg synes, det er alt overvejende vigtigt, at de unge styrkes i at vælge efter interesse og evner. Personligt imponerer det mig SÅ meget mere, når nogen er dygtige håndværkere og laver et gedigent stykke arbejde - end det at koordinere og beregne. Ikke at jeg mener noget af det kan stå alene eller undværes. Men jeg vil gerne støtte vores unge i, det gode og fornuftige i at gøre det man interesserer sig for og er god til - og håndværker er (også) et fantastisk første valg !

Michael Jakobsen
Ja det ville se sort ud hvis der ikke er nogen der er håndværkere og chauffør for hvem skulle ellers stå for at lave de huse og fragte der hører sig til for at dem der ikke kan
Men der er selvfølgelig også godt der er nogen der vil noget andet

Kurt Elkjær
Den dag en uddannet håndværker kan hæve 40000 om måneden uden nogle tillæg, eller akortløn, skal interessen nok komme, men det ødelægger konkurrenceevnen mod det store udland. Mor og Far ser gerne deres lille Søren tjene kassen, hvilket giver go mening da man som forældre gerne ser sin børn komme godt fra land. Der hvor det virkelig halter, er hos arbejdsgiveren. Hvis en uddannelse bliver gjort spændende og udfordrende skal der nok komme flere nye håndværkere,for det vil rygtes hos de unge, men det er der ikke råd til. Uden af have nogle faktatal, er min fornemmelse, at op imod 90% af de små og mellemstore virksomheder ikke har råd til at give den form for behandling, men at lærlingen skal deltage i det daglige arbejde med produktion og ved I hvad, prøv at sætte 500 spær op, eller stable mursten 3 uger i træk eller trække ledninger i prefabrikkeret elementer........det dør hjernen af og når man så tænker på, at de unge er vant til action gennem hele deres opvækst via "Bipspil" og anden form for PC- hjerneudfordring.
Jeg har rejst som montør i det meste af Europa og er meget stolt af den Danske håndværker uddannelse, der er IKKE den udfordring som de danske håndværkere ikke kan klare, for grunduddannelsen er verdens bedste, men så længe Mor og Far siger " Du skal ha et ordentligt arbejde" og arbejdsgiveren "Du er for dyr, JEG tjener ikke nok", så skal vi nok regne med at om 15-20 år skal man kunne "udenlansk" for at bestille en VVS'er.

Flad røv af en stol
Ja ja Michael.. alt går op i hvor meget man tjener selvfølgelig

Peter Henriksen
Jeg har været håndværker i mange år, og anbefaler ikke mine egne børn, at arbejde i en hård branche med nedslidning og dødsulykker, daglige smerter, og ansat på daglejer vilkår. Det kræver mere end en opsang at gøre det attraktivt at være håndværker i nutiden.

Michael Nielsen
Ja PH jeg har løsningen - hvis du tager en håndværksmæssig uddannelse og fuldføre den og man efterfølgende vil læse videre på en videregående uddannelse lige meget hvad- skulle man som håndværker have fortrinsret, på betingelse at de bare havde bare havde bestået de relevante fag der skal til for at gennemføre uddannelsen så kunne det jo også ende med at vi kunne få nogle akademiker, der kan udrøre et stykke arbejde og tænke logisk..

Kristian H petersen
Man kunne også vende bøtten om og se på uddannelsen fra Mesters synspunkt.
Hvis man som mester idag ønsker at give sin lærling en ordentlig uddannelse. Skal man bruge 6-12 måneder på at han går i røven af en svend, uden at producere noget af nævneværdig værdi for mester. Dernæst skal han på skole på uforudsigelige tidspunkter der er ikke kan tilpasses vrksomhedens drift (kom ikke og bild mig noget andet ind, har uddannet 10+ lærlinge)
Alt til ca. 50% LØN af en svend!!!
Hvorfor en i h..... skal mester give en lærling en uddannelse, skabe sig en konkurrent, og oven i købet betale penge for det?
Hvorfor er det kun de akademiske uddannelser der skal være SU berettigede?
Og de tekniske skoler. Don’t get me started!
Lang historie kort. Luk L.... og fri os mestre for malstrømmen af inkonpetance og åben en mere moderne form for social skraldespand. For når 60% tabere blandes med 40% energiske og dygtige unge, så taber Alle.

Ivan Berg
Jeg anbefaler heller ikke min 3 børn til at blive håndværker. Det er meget godt beskrevet af de andre her over. Rejser selv som montør i ind og udland, det er dæleme surt tjent penge når man ser hvad dem med et hoved der er beder end min får i løn og af goder som bil og hvad ved jeg. Vores løn er ikke steget meget de sidste 15 år. Vi må håbe at der også kommer noget mere konkurrende på kontorgangende fra Øsr Europa.

Vini Kiilerich
Kan kun være stolt af min søn som er tømrer med medalje.
Op i røven med hvad de vælger af uddannelse/erhverv så længe de er glade for det.

Kurt Elkjær
Kristian H Petersen...magen til vrøvl. Hvis ikke der var svende, altså færdig uddannet lærlinge, ville du jo nok ikke have en virksomhed med mere end en ansat. Og ja selvfølgelig koster det penge at starte et uddannelsesforløb, men fra slutningen af andet år begynder de (fleste) lærlinge at tjene penge til virksomheden og på slutningen af tredje år har du allerede en kompetent medarbejder som kan generere overskud i forhold til lønomkostningerne. Er det ikke tilfældet, skal du nok kigge indad. Med hensyn til skoleophold, er det jo bare at kigge i lærlingens uddannelsens-mappe, der står hvor og hvornår, lærlingen skal på skole. Generelt er nyuddannet svende bedre håndværkere en vi var, da vi var færdige med svendeprøven. Men vil virksomheden ikke uddanne lærlinge, står vi tilbage med billig udenlands arbejdskraft, men det er måske det vi ønsker?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Erhvervsstyrelsen er klar til at lukke 11.000 virksomheder

Gummistøvle-dronnings kurbad-konkurs skyldtes ikke ingeniørfejl

Armeret boks på byggepladsen gør det svært for tyvene

Ambitiøst idrætsbyggeri hænger i bremsen

"Vi har skubbet til grænsen for, hvad der kan lade sig gøre"

Nyhedsbrev

Ny etape skydes i gang på Havneøen

Online Avis Arkiv

MesterTips
Sådan ansætter du den rigtige lærling, mester !

Konkursramt Esbjerg-firma på fode igen

Kæmpe atrium i træ hædres internationalt

Spæncom fyrer i produktionen

Carl Hansen & Søn: Nyt akademi skal sikre dansk snedkertradition

Nye tal: Beskæftigelsen stiger fortsat i byggeriet

75 mio kroner skal fremtidssikre Thyborøn Havn

Byggeboom kræver flere store kraner

Dronningen skrotter oliefyret

Nyt fra byggecentrene
Håndværkerfest og medaljeregn

Tømrermester er kun sig selv - og to EUX-lærlinge

Fyld ordrebogen. Her er der nye byggeopgaver på vej

Inwido: - Vi er forberedt på en nedtur

Brolæggerprisen: Se de nominerede her

Varebiler
Mobil arbejdsstation i varebilen

MesterTips
Sådan håndterer du konflikter, mester !

Trods konkurs: Fortsat fremgang hos BV Trappen

Vanvittigt paradoks: Ingen praktikpladser til tømrerlærlinge

Københavnsk hotel udvides med totalombygning

Nyt fra byggecentrene
Lokal VVS-grossist udvider sortimentet med 30 pct.

Så kommer der lærlinge på Facebook-byggeri

Pumpegigant mister formand og næstformand

Ugens nye virksomheder - uge 41

Ugens konkurser - uge 41

Englændere overtager Ribe Jernindustri

Fuglefløjt fra oven: Nu er stærekasserne klar til at blitze

VIDEO: 16 bropiller står nu i Roskilde Fjord

Ugens nye virksomheder - uge 40

Mcdelivery: Få burgeren leveret til skurvognen

Ugens konkurser - uge 40

Østjyske tømrerfirmaer fusionerer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Man kan forvente kvalitetsmaskiner, når man handler med GreenTec - Michael Boldt Hansen

Større ledningsomlægning i forbindelse med opførelse af Letbanen

LANCERING af nyt produkt

Hold buffeen varm med VPD's varmebriks i rustfrit stål

Vi leverer hver uge nye svingkraner til alle typer virksomheder i hele Danmark

Elmålerens funktionalitet og grundlæggende egenskaber

Ajour System inviterer kunder og interesserede til gratis seminar i Aarhus, Vejle og Odense

Din logistik specialist i Danmark

Nysgerrig på at ansætte veteraner? Få gratis tips til at komme i gang

Ekstra belysning til Mikroskop

EL-Service sætter Børnehuset Hyldebakkegård i nyt lys

Besøg Markedspladsen - Keflico's nye online Outlet - www.keflico.com/markedspladsen

Dansk Boligbyg opfører 140 DGNB-sølv certificerede kollegieboliger ved Valby Idrætspark

Projektering af transformerstationer 10-20/0,4 kV

Elinstallatør: Nøgleordene er service og kvalitet

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed og ydeevne

SnoerGlas laver komplekst glastårn på Christianshavn

Når IK10 armaturer ikke er nok

Udvendig solafskærmning er effektiv

Akustikløsninger med mange kombinationsmuligheder

Århus Slagtehus går en grøn fremtid imøde!

Skovkran til Svend Kristiansen

Nu bliver København S fri for graffiti

EffiMat automatiserer onlinebutikkernes lagre

Integrede solceller i tag, facade og glaspartier - på Building Green I Foru...

Send til en kollega

1.426