23948sdkhjf

Akademiker til håndværkere: Drop alle tanker om tidligere pension

Selvom mureren og rengøringsassistenten kommer ud på arbejdsmarkedet mange år før juristen og gymnasielæreren med lange uddannelser, skal de ikke have ret til at gå tidligere på folkepension. Sådan lyder meldingen fra Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, der repræsenterer 50.000 akademikere.

Det skriver Avisen.dk.

Dermed går hun i rette med blandt andet Danmarks største fagforening 3F, der tidligere på måneden valgte at støtte en pensionsmodel, der giver mulighed for tidligere folkepension til dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet.

- Det er meget svært at sætte alle i en kasse indenfor et erhverv eller en uddannelse. Jeg tror faktisk, at det er umuligt at finde en retfærdig løsning, hvor man giver tidligere pension til nogle grupper frem for andre, siger Camilla Gregersen til Avisen.dk.

I en ny måling svarer et stort flertal af danskerne ellers ja til, at pensionsalderen bør afhænge af, hvilken branche man har arbejdet i, og hvor tidligt man kom ud på arbejdsmarkedet.
Med meldingen fra magistrenes formand er fronterne nu trukket benhårdt op i den aktuelle debat om danskernes pensionsalder. Også internt i fagbevægelsen.

Mere hjælp til nedslidte
Ifølge Camilla Gregersen skal der dog i stedet for en forskel i pensionsalderen være meget større fokus på arbejdmiljøet og på at hjælpe lønmodtagere, der bliver nedslidte.

- Det, vi har brug for, er et arbejdsmarked, der er indrettet sådan, så flere kan holde ud at arbejde i længere tid. Uanset hvilken branche de arbejder i, eller hvilken uddannelse, man har, siger Camilla Gregersen til Avisen.dk.

Et af argumenterne for en differentieret pensionsalder er, at lønmodtagere i hårde fysiske job ofte døjer med smerter på jobbet og bliver ramt af nedslidning, før de kan gå på pension.
Samtidig viser et nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at kortuddannede og ufaglærte i højere grad end akademikere døjer med dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Magisterformand Camilla Gregersen mener dog, at det er vigtigt at holde fokus på, at nedslidning forekommer i alle brancher uanset uddannelse. Hun peger også på, at mange akademikere er under stort pres på grund af det, hun kalder et "grænseløst arbejdsliv".

- Mange af mine medlemmer arbejder langt over 37 timer om ugen, og de tager telefonen og svarer på mails på alle tider af døgnet. Det grænseløse arbejde er så slidsomt, for du holder aldrig rigtig fri, siger Camilla Gregersen til Avisen.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093