23948sdkhjf

Vi spænder robotten på kroppen

Journalist Peter Kargaard har afprøvet et exoskelet, der kan forebygge nedslidning i byggebranchen.

Hvem har ikke drømt om at få superkræfter? Eller i hvert fald noget, der ligner.

Derfor har teknologivirksomheden HD Lab i København - der rådgiver virksomheder om blandt andet digitale modeller og robotteknologi - kastet sig over at forebygge nedslidning i specielt byggebranchen.

Journalist Peter Kargaard fra "Licitationen - Byggeriets Dagblad" fik spændt løsningen på ryg og overarme og fortæller i Licitationen om sin oplevelse. Du kan læse et uddrag af artiklen her:

Uddrag fra Licitationen 
Navnet er exoskelet og er dybest set et mekanisk skelet, som jeg får på, og som er designet til at give stabilitet og lette processen ved tunge løft. Her vil mange måske tænke på science-fiction film som Aliens, Elysium og Edge of Tomorrow, hvor heltene ifører sig seje robotlignende dragter.

Og selv om det føles ualmindelig rart, at den 12 kilos træklods, jeg løfter, nu kun føles halvt så tung, er der trods alt et stykke vej til de overmenneskelige egenskaber, exoskeletterne giver stjernerne i Starship Troopers, Avatar og Iron Man.

Men vi er hurtigt på vej mod en fremtid, hvor et ekstra skelet bliver lige så naturligt at iføre sig som hjelm og sikkerhedsstøvler, når en ny dag på byggepladsen starter.

Det mener i hvert fald Niels Falk, der er konsulent og partner i HD Lab og som tidligere digital divisionsdirektør i MT Højgaard er vant til at give sparring om teknologi til byggeriets parter.

- Vi scannede markedet for ny teknologi for at se, om der var robotteknologi, som vi lidt plug & play-agtigt kunne smide ind i byggebranchen, og afhjælpe de mere udsatte job, hvor nedslidning truer. Og hos exoskeletterne er teknologien inden for det sidste år blevet moden - fra at være primært til militær brug og til genoptræning - til nu også at hjælpe folk i bilindustrien, der arbejder med montering de vanskelige steder på bilen, hvor robotterne kommer til kort, siger Niels Falk, mens han justerer velcro’en på min nye exo-ven.

Den mest belastede branche

Og jeg kan tydelig mærke, hvordan det kan blive vanedannede at have de nye kræfter så tæt på kroppen.

Både den op- og nedadgående bevægelse med armene får god støtte, og det føles ikke stift, fordi exoskelettet har mange mekaniske og hydrauliske dele, og følger kroppens bevægelser.

- Det er sjovt, som folk altid smiler, når den tager fat, siger Niels Falk og hentyder til mig eget væg-til-væg-grin over mine 10 minutter som Robocop.

Du kan købe adgang til hele artiklen her:

Spænd robotten på kroppen og få et længere arbejdsliv

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078