23948sdkhjf

Til den travle mester: Ny app skaber overblik og giver ro i maven

Få styr på APV’en med ny app, mester !
De fleste håndværksmestre vil kunne nikke genkendende til denne situation: Midt i en hektisk hverdag, hvor svendene og byggepladserne skal styres og hvor der skal regnes tilbud på nye opgaver, skal mester også lige tage sig af det administrative bagland. Der er en hel del papirarbejde, der skal ordnes. Der er lønsystemer og overenskomster, der skal købes nyt udstyr og arbejdstøj og der skal skrives kontrakter, udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) og det skal sikres, at alle lovpligtige dokumenter er udfyldt og tilgængelige for alle medarbejdere.

Udover krav om at lave APV hvert tredje år, er der også andre regler fra Arbejdstilsynet. Manualer til værktøj og datablade på farligt kemi skal være tilgængelige, dér hvor værktøjet og kemien bruges. Altså også ude på opgaverne og byggepladserne. Der skal være arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) på særligt farlige kemikalier og værktøj, og der skal føres logbog over vedligeholdelse af maskinerne.

Opgaverne tårner sig op. Og udover, at der vanker bøder, hvis reglerne om APV og APB ikke overholdes, så øges risikoen for arbejdsulykker også, når der ikke er styr på sagerne. Og et eller andet sted er de mange løse ender også med til at øge mesters generelle stres- og frustrationsniveau.

Altid ved hånden
- Det virker kaotisk – og det er det ofte også, lyder det fra direktør Susan Jankvist fra konsulentvirksomheden Jankvist & Co., som har specialiseret sig i personale- og ledelsesudvikling samt arbejdspladsvurderinger. Og konsulentfirmaet har taget den digitale teknologi i brug for at hjælpe især de små og mellemstore håndværksfirmaer med at få ”ryddet op” i de mange krav og regler og skabe overblik.

Sammen med Jan Rosfeldt, som er partner i Jankvist & Co, har Susan Jankvist udviklet en app – Min Arbejdsplads – som blandt andet gør alle nødvendige APV- og APB-dokumenter mobile.

- Med app’en er dokumenterne altid lige ved hånden via smartphonen eller tabletten, så man kan fremvise dem, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi, forklarer Jan Rosfeldt og tilføjer, at indholdet på app’en skræddersyes til den enkelte virksomhed og kan tilgås af alle medarbejdere, så der skabes et samlet overblik og effektiv vidensdeling:
- Vi kan f.eks. lægge personalehåndbogen, beredskabsplaner, vagtplaner, kontaktoplysninger og oplysninger om, hvad de enkelte sjak eller medarbejdere har af opgaver ind på app’en.
Samtidig kan vi indrette app’en sådan, at underleverandører eller samarbejdspartnere får adgang til en del af indholdet, så mester kan lægge kontrakter, billeddokumentation eller lignende ind. Det betyder, at alle altid kan tjekke op på, hvad der aftalt, og hvad der er afleveret. Så er man sikret mod konflikter, hvor der er usikkerhed om aftaler, og om opgaven er udført som lovet, forklarer Jan Rosfeldt.

Vi kan sammen med mestrene udbygge app’en helt efter den enkelte virksomheds behov. Og man kan selvfølgelig lukke visse følsomme områder af på app’en, så kun udvalgte medarbejdere har adgang, fremhæver Jan Rosfeldt.

Gør det ordentligt
Både Susan Jankvist og Jan Rosfeldt har haft fingrene så meget nede i håndværksfirmaernes daglige udfordringer, at de med en vis vægt – og stor forståelse – kan konstatere, at mange virksomheder rigtig gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø, men at arbejdsopgaverne i virksomheden har været det vigtigste.

- Den prioritering forstår vi ganske udmærket, men de lette løsninger er sjældent holdbare i længden, understreger Susan Jankvist.
- APV’en er et redskab som, hvis det prioriteres, har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Selv i virksomheder, hvor arbejdsmiljøet lader til at være i top, kan APV’en identificere udfordringer, der ikke er blevet snakket om før.
Så vores budskab er, at man skal undlade at spilde tiden på en ufuldstændig og overfladisk APV. Med en ordentlig rapport og handleplan får mester mere ud af sine medarbejdere, og de får mere ud af mester. Så det kan faktisk godt betale sig at investere i at få udført en ordentlig APV og tage arbejdstilsynet alvorligt, siger Susan Jankvist.

- Og, supplerer Jan Rosfeldt, vi er med fra starten. Vi ved godt, at det kan være en uoverskuelig opgave for mester at skulle få styr på det hele og få det digitaliseret til brug i app’en. Så derfor er det en del af produktet, at vi sørger for at indsamle og implementere de mange data, så mester hurtigt kan bruge app’en i dagligdagen, siger Jan Rosfeldt.

DET KAN DU BRUGE APP’EN TIL
App’en ”Min virksomhed” giver via smartphone eller tablet hurtig og nem adgang til vejledninger, kontaktdata, APV og APB, koder til alarmer, personalehåndbog og meget mere ét sted. Det kan være en stor hjælp i langt de fleste brancher og ikke mindst i håndværksvirksomheder.

App’en fungerer som fælles vidensbank for svende og mestre. Samtidig opfylder den alle lovkrav, og den overflødiggør de tunge, fysiske mapper. Opdateringer og ændringer udføres nemt ét sted.
App’en opbygges specifikt med de funktioner, der er relevante for den enkelte virksomhed.

Eksempler på mulige funktioner:
• Vagtplan/Dagsprogram
• Interne nyheder
• Vejledninger til værktøj og teknisk udstyr (Lovkrav)
• APV (Arbejdspladsvurdering) (Lovkrav)
• Datablade om kemiske stoffer (Lovkrav)
• Krise-/beredskabsplan (Lovkrav)
• Anmeld arbejdsulykke eller forsikringsskade (Link til formular)
• Alarm (Ring til alarmcentralen og politiet direkte fra appen)
• Kontaktdata til kolleger og ledelse.
• Personalehåndbog
• Ekstern kommunikationsfunktion med samarbejdspartnere/underleverandører

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071