23948sdkhjf

Murer Mette vil bade i fred

Efter en lang arbejdsdag på byggepladsen, har murersvend Mette Schak Dahlmann brug for at komme i bad og skifte tøj, men det er ikke altid lige nemt for hende, for i skurvognene er der oftest bare et forhæng, man kan trække for, og hun skal klæde om sammen med alle sine mandlige kollegaer.

Det betyder, at hun har stået nærmest nøgen til skue for andre, når hun har klædt om, men det har hun kæmpet imod, for der skal være mere ligestilling til i skurvognene, mener hun.

I november kørte hun blandt andet en hjemmebygget skurvogn til Christiansborg for at vise politikerne, hvordan man nemt kunne ombygge en skurvogn, så der kommer en dør, man kan låse af til bad og omklædningsrum.
- Jeg har gjort det her, fordi vi har en lovgivning, som faktisk er mega gammel, og som ikke er tilsvarende til den tid, vi lever i, siger Mette Schak Dahlmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun påpeger dog, at det ikke udelukkende handler om kvinder på byggepladsen, men at også mænd kan få nytte af en låst dør.

Og nu ser det ud til, at hendes kamp for ligestilling har båret frugt. I hvert fald er der nu kommet et krav om, at man skal kunne låse en dør, når man klæder om og tager bad i skurvognene.

- Der skal være plads til begge køn i skurvognen, fordi der arbejder heldigvis både kvinder og mænd rundt om på landets byggepladser, og så skal det selvfølgeligt være sådan, at man kan låse døren, når man f.eks.vasker sig efter dagens arbejde, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Det er netop beskæftigelsesministeren, der sammen med 3F og Dansk Byggeri har indgået aftalen om en låst dør i skurvognene. Men selvom det nu står sort på hvidt, er det stadig helt uvirkeligt for murer-Mette, at hendes kamp har hjulpet.

- Det er jo ikke gået op for mig i bund og grund, og jeg ser det måske ikke helt så stort endnu, indtil det er herude, for det er sådan lidt uhåndgribeligt, siger Mette Schak Dahlmann.

Men selvom hun nu har fået succes med sin kamp, har det ikke været helt nemt få hende at stå frem.

- Det har været en hård kamp. Jeg har følt, at jeg har stået rigtig meget alene. Mange har svinet mig til, at jeg ville have særbehandling og skældt mig ud, fordi jeg ikke skal have ligestilling, siger hun.

På vej mod ændringer
Fremover skal nye skurvogne udstyres med en dør ind til baderummet, så man kan snuppe sig et bad bag en aflåst dør. Der er nu opnået enighed om det nye tiltag i indretningen af nye skurvogne mellem beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, 3F og Dansk Byggeri.

Formand for 3F Byggegruppen, Kim Lind Larsen, siger:
- Vi er rigtig glade for, at vi i fællesskab er kommet frem til en god og konstruktiv løsning på den udfordring, der lå i bade- og toiletforholdene for vores kvindelige bygningsarbejdere. I en tid, hvor vi gerne vil have flere til at tage en faglige uddannelse - ikke mindst flere kvinder - er det vigtigt, at vi sammen har fokus på udfordringer og muligheder. Det her var én af dem. Så vi er glade for, at vi sammen med ministeren fik fundet en løsning.

Direktør Peter Stenholm i Dansk Byggeri siger:
- Vi er glade for, at ministeren bad Dansk Byggeri og 3F om at gå sammen og finde en løsning på, hvordan omklædnings- og badeforholdene i skurvognene kan indrettes anderledes i fremtiden. Vi er meget tilfredse med, at det - i et godt og konstruktivt samarbejde med producenterne - er lykkedes for os i enighed at aflevere et forslag til ministeren, der sikrer, at alle fremover uforstyrret kan klæde om og tage bad i skurvognen.

3F og Dansk Byggeri lægger op til, at man ændrer bekendtgørelsen for skurvogne, så alle nye modeller fra 2021 skal have et rum, der skal kunne låses af. Derudover skal de også udstyres med et køleskab og et tørreskab.
De to organisatione foreslår, at reglerne træder i kraft fra 2021, så branchen har tid til at omstille sig til de nye krav. Derudover vil parterne i fællesskab gøre opmærksom på, hvordan omklædning og bad kan organiseres i gamle skurvogne.

En skurvogn har i gennemsnit en levetid på 10 år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141