23948sdkhjf

Falske direktører lænser danske firmaer for millioner af kroner

Virksomheder lider stadig større tab på it-kriminelle, der spiller rollen som topchefer.

I travle uger bliver it-konsulentfirmaet 2BM næsten angrebet dagligt af it-kriminelle, der forsøger at få firmaets medarbejdere til at overføre store kontante beløb til udenlandske bankkonti, inden de flygter ud i cyberspace, skriver Politiken torsdag.

Men 2BM har lært lektien.

I 2017 var digitale tricktyve tæt på at slippe af sted med 600.000 kroner, der blev lokket ud af bogholderiet af it-kriminelle, der udgav sig for at være firmaets finansdirektør.

- De slog til på et tidspunkt, hvor de kunne se i den rigtige direktørs mailkalender, at han ikke ville være på kontoret. Det var også den falske direktør, der svarede, når bogholderne spurgte ind til overførslen, siger 2BM’s administrerende direktør, Lars Bork Dylander til Politiken.

Angrebene på 2BM er langtfra enestående.

Overalt i landet bliver virksomheder kontaktet af falske topchefer, der forsøger at manipulere betroede medarbejdere til at åbne pengekassen. Ceo-fraud, eller direktørsvindel, hedder den særlige form for økonomisk kriminalitet, hvor topprofessionelle it-kriminelle udgiver sig for at være bestyrelsesmedlemmer, direktører, advokater og rådgivere og formår at lokke formuer ud af intetanende bogholdere og regnskabsmedarbejdere, der tror, de løser en opgave for ledelsen.

Politiets landsdækkende nye center mod it-relateret økonomisk kriminalitet, LCIK, modtager ifølge Politiken 1-2 anmeldelser om dagen, hvor it-kriminelle har forsøgt at svindle store og små virksomheder, organisationer og foreninger.

- Siden vores center startede i december sidste år, har vi haft i omegnen af 500 af denne type sager, hvor 150-200 af dem er endt som fuldbyrdet svindel, siger sektionsleder Anders-Emil Kelbæk til Politiken.

Han anslår, at svindlerne i de enkelte sager er sluppet af sted med beløb fra 30.000 kroner til flere millioner.

Bliver svindelen opdaget inden for et 24 timer, kan bankerne i bedste fald hente pengene tilbage. Til gengæld er det svært at fange bagmændene, der som oftest sidder i udlandet, hvor dansk politi skal anmode de lokale myndigheder om at efterforske sagerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126