23948sdkhjf

Konkursrekord: Så hårdt rammes byggebranchen

2019 bliver et trist rekordår for konkurser. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som opgør det samlede antal konkurser i år højere end sidste år, selv om december-tallene i sagens natur endnu ikke er medregnet.

Også bygge- og anlægsbranchen rammes af konkursbølgen. For mens antallet af konkurser inden for sektorerne har ligget på 69 om måneden i gennemsnit de sidste 10 år, er antallet steget med 32 procent til 91 månedlige konkurser i år.

Det viser et særtræk fra Danmarks Statistik, som Mester Tidendes søsterblad,  Licitationen-Byggeriets Dagblad har foretaget.

Gode grunde

Det høje antal konkurser har dog sine gode grunde helt overordnet.

- Den kraftige stigning skyldes blandt andet teknik i forhold til lovgivningen, der kræver registrering af reelle ejere. Erhvervsstyrelsen oversendte i november sidste år ca. 7.500 selskaber til skifteretterne med henblik på tvangsopløsning, fordi selskaberne ikke fulgte lovgivningen om at have registreret deres reelle ejere. Det har så betydet mange konkurser i marts og april i år, siger Kristian Skriver, økonom i Dansk Erhverv.

Konkurser trods gode tider

De senere år er lige så mange virksomheder gået konkurs, som vi så i kriseårene.

- Det er på trods af, at der de senere år har været fremgang i både danske og global økonomi, der har givet et godt grundlag for vækst hos mange virksomheder. Men når tiderne er gode, så er der mange med en iværksætter i maven, som får mod på at starte egen virksomhed. Det samme er tilfældet i Danmark, hvor der aldrig er blevet etableret så mange nye virksomheder, som vi har set de seneste par år, siger Kristian Skriver.

Sund mekanisme

Kristian Skriver minder om, at selvom den enkelte konkurs kan være en sørgelig historie for de implicerede, er det vigtigt at huske på at set fra et samfundsøkonomisk perspektiv, er konkurser en sund markedsmekanisme.

- Firkantet set kan man sige, at konkurser opstår, når mindre effektive virksomheder bliver udkonkurreret af mere effektive virksomheder. Det gør, at ressourcerne i økonomi udnyttes bedre, og det er godt for samfundsøkonomien som helhed, siger Kristian Skriver.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141