23948sdkhjf

Se her mester: Sådan gør du, hvis svenden rejser til et "forbudt" land i ferien

Hvordan forholder man sig så som arbejdsgiver, hvis en medarbejder trodser myndighedernes anbefalinger og alligevel rejser til et af de lande, som myndighederne fraråder at rejse til??
Er man rejst til et af de lande, som myndighederne fraråder unødige rejser til, anbefaler de, at man går i 14 dages karantæne, når man kommer hjem for at undgå eventuel smitte, men medarbejderen skal ikke regne med løn under karantænen.

- Hvis medarbejderen vælger at trodse myndighedernes anbefalinger og af den grund skal i karantæne og dermed også udsætter virksomheden for risici ved ikke at kunne vende tilbage på arbejdspladsen som aftalt, er arbejdsgiveren som udgangspunkt ikke forpligtet til at betale løn til den pågældende medarbejder. Medmindre der laves en aftale om, at medarbejderen arbejder hjemmefra i de 14 dage, karantænen varer. Så skal medarbejderen naturligvis have sin løn som normalt, siger Alexandra Maria Grydgaard. Hun er jurist hos Visma Dataløn A/S, som processer over 500.000 lønsedler hver måned for flere end 62.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark

Virksomheden har gennem årene opbygget stærke kompetencer inden for gældende lovgivning og regler om løn og personaleretlige forhold og har i forbindelse med corona haft travlt med at rådgive om hjælpepakker og forlængede betalingsfrister for moms, A-skat og AM-bidrag.

Medarbejderen bestemmer selv
Alexandra Maria Grydgaard forklarer, at hvis medarbejderen alligevel vælger at tage til et af de ”forbudte” lande uden at oplyse arbejdsgiveren om det, og efterfølgende heller ikke holder 14 dages karantæne, kan det være anledning til at afslutte ansættelsesforholdet, fordi medarbejderen med sin adfærd potentielt udsætter kolleger for smitte og forhindrer arbejdsgiveren i at holde arbejdsmiljøet sikkert.

Selvom myndighederne fraråder rejserne, er det ikke decideret ulovligt at rejse til landene. Derfor er det op til medarbejderen selv at vurdere, om vedkommende vil tage risikoen og rejse til et af de lande alligevel.
- Som arbejdsgiver kan man ikke bestemme, hvad medarbejderen gør i sin ferie, og man kan derfor ikke forbyde, at medarbejderen rejser. Men man kan oplyse om, hvilke konsekvenser det kan og vil få, påpeger Alexandra Maria Grydgaard.

Mere end minder med hjem
Hvis medarbejderen får corona på sin ferie i et af de ”forbudte” lande, kan der være tale om selvforskyldt sygdom. Det skyldes, at medarbejderen har valgt at rejse til et land, som myndighederne fraråder, og hvor forsikringen muligvis ikke dækker.
- Det er lovligt forfald, at medarbejderen er syg, men som arbejdsgiver er man ikke forpligtet til at betale sygeløn til medarbejderen, når det drejer sig om selvforskyldt sygdom, fastlår Alexandra Maria Grydgaard.

SÅDAN ER REGLERNE:
• Det skal du som arbejdsgiver, ifølge Visma Dataløn A/S, være opmærksom på:
• Du kan ikke forbyde din medarbejder at tage på ferie i et ”forbudt” land.
• Du bør oplyse medarbejderen om de mulige konsekvenser, hvis medarbejderen vælger alligevel at rejse til et land, som myndighederne fraråder indrejse i.
• Medarbejderen har ikke krav på sin løn under de 14 dages efterfølgende karantæne, medmindre I aftaler, at medarbejderen arbejder hjemmefra i perioden.
• Hvis medarbejderen tager til et ”forbudt” land uden at informere arbejdsgiveren og efterfølgende ikke holder de 14 dages karantæne, kan det være bortvisningsgrund.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079