23948sdkhjf

Uvildig byggeteknisk viden er byggebranchens fundament

Det er både begavet, bæredygtigt og en bedre forretning at bygge korrekt fra starten
Skader og fejl i byggeriet er spild af ressourcer og ofte meget kostbare at udbedre - derfor kan det i sagens natur betale sig at undgå dem fra starten.
Dét begynder bl.a. der, hvor rådgivere og alle andre faggrupper i byggeriet henter deres viden, når en opgave skal tilrettelægges. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at man søger viden hos en uvildig kilde, så man har sin faglige rygdækning i orden, mener Susanne Pouline Svendsen.

Susanne Pouline Svendsen har som direktør ledet arbejdet i Fonden BYG-ERFA i fire år, hvorfra der flere gange om året udgives en række erfaringsblade med byggeteknisk valideret indhold til hele byggebranchen.
Erfaringsbladene er forfattet af uvildige fageksperter og kontrolleret af det uvildige ekspertpanel, Teknikergruppen, der besidder en mangeårig velfunderet erfaring fra praksis og forskning.
– Mange mennesker finder i dag meget af den viden, de skal bruge, på nettet, hvor der findes artikler og videoer om snart sagt alt. Men finder man sin byggefaglige viden udelukkende via Google eller andre søgemaskiner, kan det være svært at
vurdere, om den anviste løsning er den mest korrekte, og om kilden nu også har helt styr på, hvad der kan opstå af skader og fejl ved netop dét byggetekniske valg, siger hun og fortsætter:

– Det overordnede mål for hele vores branche må være at undgå skader i byggeriet og skabe grundlag for flere byggeteknisk korrekte løsninger, der kan spare både private bygherrer og samfundet for store udgifter til reparationer og renoveringer. Det er alt andet lige noget mere bæredygtigt at bygge noget, der står stærkt og længe. Den mission begynder der, hvor vi hver især vælger at søge vores viden og vælge rettesnore for praksis.

Skal skoles i kildekritik
- Også vished for, at vejledninger og anvisninger er opdateret i forhold til gældende regler og retningslinjer, er et vigtigt parameter, som kan være svært at gennemskue, hvis man f.eks. er nyuddannet og ikke har den store praktiske erfaring.

Med udgangspunkt i BYG-ERFAs erfaringsblade kan man som fagperson være sikker på dét, på at den faglige uvildighed er intakt, samt at den byggetekniske løsning er både bygbar og holdbar. Derfor tager dommerne i Voldgiftsretten ofte udgangspunkt i den viden, som BYG-ERFAs erfaringsblade formidler, når de træffer afgørelser i byggeretlige stridigheder, siger Susanne Pouline Svendsen.

– I mange sammenhænge kommer BYG-ERFAs byggetekniske erfaringer ind som et restriktivt element efter – eller midt i – den kreative fase af byggeprojektet. Men jeg kunne ønske, at BYG-ERFAs erfaringsblade i højere grad bliver en kreativ medspiller, som de skabende og rådgivende kræfter bringer i spil allerede i byggeriets skitseringsfase.


OM FONDEN BYG-ERFA
Fonden BYG-ERFA indsamler, bearbejder og formidler byggetekniske erfaringer fra byggeriets praksis og forskning.

Fonden BYG-ERFAs erfaringsblade er en del af ”alment teknisk fælleseje” og er forfattet af eksterne eksperter samt kvalitetssikret og valideret af BYG-ERFAs Teknikergruppe, der består af 9 eksterne eksperter fra forskning og praksis.

Fonden BYG-ERFA har siden 1977 virket efter retningslinjer udstukket af: Byggeskadefonden, Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse (BvB), Erhvervs- og Byggestyrelsen, Molio, Forsikring & Pension, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, BUILD, samt Teknologisk Institut.






Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094