23948sdkhjf

Coronakrise koster teknikinstallatør dyrt på bundlinjen

For præcis to år siden – i december 2019 – offentliggjorde den nordjyske teknikinstallatør Nordelektro sit bedste resultat i årevis sammen med en ambitiøs vækststrategi og en plan om at ansætte 10 nye medarbejdere inden for et år.

Den strategiske retning er der ikke ændret på. For Nordelektro er det fortsat teknisk service, og herunder ikke mindst Teknisk Facility Management, der skal skabe fremtidens vækst.

Men eksekveringen af de ambitiøse planer er blevet voldsomt udfordret i 2021, hvor Covid19-pandemien har ramt Nordelektro

Udfordringerne i 2020/21 har kostet Nordelektro ca. 20 pct. af omsætningen, og konsekvensen er, at sidste års overskud på 0,45 mio. kr. før skat er vendt til et underskud på 1,15 mio. kr. før skat.

Særligt to områder har været årsagen til de økonomiske kvaler.

For det første har mange kontor- og erhvervsejendomme stået helt eller delvist tomme i lange perioder på grund af hjemsendelser og hjemmearbejde. Det har reduceret sliddet på blandt andet elevatorer og automatdøre – og medført en betydelig nedgang i mængden af udkald til driftstop og reparationer.

For det andet blev den lange periode med restriktioner og nedlukning efterfulgt af ekstraordinært stor travlhed hos mange virksomheder i industrien, hvor kapacitetsudnyttelsen steg til det højeste niveau siden finanskrisen i 2008.

- Som en konsekvens valgte flere kunder at udskyde investeringer i produktionen og ikke-akutte serviceopgaver. Det er opgaver, som normalt udgør en betydelig del af vores aktiviteter, forklarer adm. direktør Hans Peter Andersen i en pressemeddelelse.

Tager positive ting med

Der er dog også positive ting at tage med ind i det nye regnskabsår.

Hans Peter Andersen hæfter sig ikke mindst ved, at Nordelektros serviceportefølje i 2021 er udvidet med ca. 1.500 nye tekniske anlæg, svarende til en vækst på cirka 30 pct. Virksomheden efterser nu mere end 6.400 anlæg hos en voksende kundeskare.

- Det bekræfter os i, at vores strategi i det større perspektiv er den rigtige. Det er også positivt, at vi har formået at fastholde vores kunder og vores medarbejdere. Men det er klart, at de sidste to år har været meget udfordrende for os. Uden corona havde vi været længere fremme med strategien. Det er jeg overbevist om, siger Hans Peter Andersen.

Ny organisation

Nordelektro tog i oktober hul på et nyt regnskabsår med en reorganisering af sin serviceorganisation under ledelse af René Hansen i en nyoprettet stilling som servicechef.

Under ham placeres tre serviceledere med dagligt ansvar for Nordelektros godt 30 servicemontører. Hensigten med den nye organisering er at få et større fokus på forebyggende vedligehold. Her vil servicemontørerne fremover få en mere rådgivende rolle, end det er tilfældet i dag.

Nordelektro har også øget sit fokus på CNC-teknologi. Virksomheden blev sidste år valgt som autoriseret servicepartner af tyske Heidenhain og har i år indledt et strategisk samarbejde med robotspecialisten Technicon om et nyt koncept til automatisering af eksisterende CNC-maskiner.

Hertil kommer en ny aftale, der gør Nordelektro til forhandler og integrator af en ny, automatisk døråbner til CNC-maskiner, som er udviklet af Odense-virksomheden Made4CNC.

- Vi har nogle specialistkompetencer inden for døråbning, styring og interface, som vi kan udnytte endnu mere, end vi gør i dag. Industrien mangler faglært arbejdskraft, og mange virksomheder må sige nej til opgaver. De udfordringer kan løses gennem automatisering, og med de nye partnerskaber kan vi levere nogle attraktive løsninger, udtaler Hans Peter Andersen i pressemeddelelsen.

Nordelektro-direktøren forventer som udgangspunkt en positiv udvikling i omsætning og indtjening i 2021/22 – om end Covid-19-pandemien gør, at de økonomiske forventninger fortsat er behæftet med stor usikkerhed.

Nordelektro A/S
mio. kr. 2020/2021 2019/2020
Bruttofortjeneste 20,6 22,8
Resultat af primær drift -1,1 0,5
Resultat før skat -1,2 0,5
Årets resultat -0,9 0,3
Balancesum 15,9 17,9
Egenkapital 4,6 5,5
Antal ansatte 43 46
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2021
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094