23948sdkhjf

Maskin-tyve lukkede pænt efter sig

- Det er åbenbart pæne og ordentlige folk der stjæler Weidemann-maskiner, vurderer Stemas direktør Robert Kjærgaard efter tyveri for en million

Det er ikke "Rasmus Brækjern"-typer, men derimod pæne og ordentlige tyveknægte, der stjæler Weidemann-maskiner.

Det konkluderer direktør Robert Kjærgaard hos maskinfirmaet Stemas A/S ved Hadsten efter natligt besøg i firmaet. Ubudne gæster skar låsene til en stor gitterport op, flyttede stille og roligt en Weidemann 1390-minilæsser, der holdt i vejen, og kørte ud med to Weidemann 4080-læssere. Derefter trak de porten til igen, satte låsene på plads og kørte væk med de to maskiner til i alt omkring en million kroner.

- Om morgenen opdagede vi i første omgang ikke, at der havde været gæster i løbet af natten, fortæller Robert Kjærgaard.

- Tyvene havde sat tingene pænt på plads efter sig og lukket og slukket, før de kørte. Først da en af vores medarbejdere bemærkede, at der var et hul i rækken af maskiner på vores forplads, gik det op for os, at der var noget galt.

Fanget på video
Videoovervågningen afslørede så hændelsesforløbet. Tre mænd, der stille og roligt skar port og lås op, hvorefter de flyttede en maskine for at kunne køre de to Weidemann 4080’ere ud. Vel ude af porten kørte de to nu stjålne maskiner i retning mod syd med hver sin chauffør, mens tredjemanden lukkede porten og gik stille og roligt fra stedet.

- Kolleger i maskinbranchen fortæller mig, at jeg næppe ser de to maskiner igen, siger Stemas-direktøren.

- Tilsvarende episoder hos andre maskinhandlere viser, at maskinerne ofte køres op på en blokvogn, som derefter kører syd ud af landet. Derefter bliver de til eksport mod øst.

Det skulle være 4080’ere
Robert Kjærgaard føler sig overbevist, at de tre mænd har haft en indkøbsseddel med til Hadsten.

- De er helt klart gået efter præcis Weidemann 4080. Modellen er næppe den nemmeste at afsætte, medmindre der er tale om bestillingsarbejde. Det forklarer, hvorfor tyvene først kørte en anden Weidemann-minilæsser til side, før de gik ned og fandt de to 4080’ere i rækken.

- Der er tale om 5-ton maskiner, og vores natlige besøgende har helt sikkert haft en blokvogn til at transportere dem væk. De kan ikke fjernes på en trailer eller en lastbil, siger han.

Voksende problem
Stemas har naturligvis meldt tyveriet til politiet, som man tilmed har kunnet forsyne med en fin video af de tre unge mænd i aktion.

Problemet med stjålne entreprenørmaskiner synes at være hastigt i vækst. Forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, registrerede i 2020 tyveri af 452 entreprenørmaskiner og traktorer. Året forinden var tallet kun 165 maskiner.

Det er kun ganske få af de stjålne maskiner, der findes igen. For en stor dels vedkommende formentlig, fordi de køres ud af landet. I 2020 var det kun 12 af de 452 stjålne maskiner, der dukkede op igen.

Det er netop mindre maskiner som de to Weidemann-minilæssere, der tiltrækker tyveknægtene, som ikke er så interesserede i tunge bulldozere og andre store maskiner, som også er vanskeligere at håndtere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141