23948sdkhjf

Møbelvirksomhed knækker halsen på krigen

I næsten tre måneder har Kenneth Rasmussen ledt efter en måde at redde sin virksomhed på. Nu har han kastet håndklædet i ringen og indgivet en egenbegæring om konkurs.

– Vi skal møde i skifteretten i morgen, hvor jeg forventer, at vi bliver erklæret konkurs, fortæller han til Wood Supply.

Har afsøgt alle muligheder

Dermed bliver der sat endegyldigt punktum for det iværksættereventyr, han for seks år siden kastede sig ud i med stiftelsen af møbelvirksomheden Lignas. Og årsagen skal ikke findes i et svigtende salg men i en forretningsmodel, der var bygget på producenter i Ukraine og Hviderusland, hvor Lignas hidtil har hentet op mod 90 pct. af sine produkter.

– Vi har afsøgt rigtig mange andre muligheder de sidste måneder, blandt andet var jeg selv i Polen i flere uger for at se, om vi kunne starte op der i stedet, fortæller Kenneth Rasmussen, der altså vendte hjem uden nye aftaler.

– Vi kunne ikke finde nogen, der kunne producere noget, tilsvarende det vi havde, så vi ville skulle til at bygge noget helt nyt op og det i et marked, hvor der er rigtig mange andre. Et helt nyt produktprogram kan ikke køres ind på så kort tid, og vi kunne heller ikke finde nogen, der kunne producere vores egne designs, forklarer han.

250 solgte sofaborde

Skønt det var Kenneth Rasmussen selv, der i starten af denne uge sendte konkursbegæringen afsted, og han således er fuldt afklaret med virksomhedens skæbne, understreger han, at det ikke har været nogen nem beslutning.

– Vi er jo sindssygt trætte af det, og det sker på et tidspunkt, hvor vi virkelig var på vej op efter corona. Vi havde lige fået nye aftaler på plads i Tyskland og Sverige og var klar til næste etape, fortæller iværksætteren, der på forårets Formland-messe blev bekræftet i, at markedet havde appetit på Lignas’ produkter.

– På Formland solgte vi 250 af de samme sofaborde. Vi fik aldrig leveret et eneste, lyder det med tydelig ærgrelse.

Alt i alt har Kenneth Rasmussen de seneste måneder måttet annullere ordrer for 2,5 mio. kr.

– Til sidst blev det bare for svært, og vi kunne ikke se en anden udvej end at trække stikket, forklarer han.

For millioner på lager

Lignas kom ud af regnskabsåret 2020/21 med et tab på 85.000 kr. Da bøgerne blev lukket ved udgangen af september, lød den samlede gæld i selskabet på knapt 4 mio. kr., men ifølge Kenneth Rasmussen kommer konkursen ikke til at efterlade en stor bunke ubetalte fakturaer.

– Det afhænger selvfølgelig af, hvad vores varelager kan indbringe til konkursboet, men det er hovedsageligt udskudt moms, vi skylder i dag, fortæller han.

Når han selv skal opgøre varelageret, lyder vurderingen på omkring 2 mio. kr., og håbet er, at kurator vil sælge til de eksisterende kunder, der kender Lignas profil og produkter.

– Vi har jo fået mange henvendelser fra kunder, der gerne ville købe, og jeg kunne have solgt for 100.000 i weekenden. Derfor har jeg også sagt til kurator, at vi gerne vil hjælpe med at sælge det sidste, så det ser pænest muligt ud bagefter, fortæller Kenneth Rasmussen.

Fremtiden er ukendt

Selvom tonen efter omstændighederne er let, når den konkursramte iværksætter sætter ord på tingenes tilstand, medgiver han, at det ikke har været noget særligt sjovt forløb.

– Man prøver selvfølgelig at være lidt sej, men jeg må da indrømme, der også er faldet en tåre indimellem. Det har været en hård periode, og vi var så tæt på, at det blev virkelig sjovt – for første gang i syv år fik min kone en stor julegave i år, for nu kører det, tænkte jeg. Det gjorde det så kun i et par måneder, lyder det.

Alligevel understreger han, at mange andre er langt hårdere ramt af krigen, og med ukrainske familie og en stor vennekreds i landet, bliver tingene sat i perspektiv.

– Det er jo kun penge, det her handler om, som Kenneth Rasmussen siger, og han er ikke i tvivl om, at han selv nok skal klare sig.

– Det, der gør mest ondt, er at måtte sige farvel til den håndfuld medarbejdere, jeg har bygget det her op sammen med. Selv har jeg før været igennem hårde perioder, og det handler ikke om, hvordan man falder, men hvordan man rejser sig igen.

Han vil ikke udelukke, at der på et tidspunkt kan skabes et nyt Lignas, og af samme årsag har man inden konkursbegæringen valgt at skifte navn til Selskabet af 12.05.22 ApS, så Lignas måske en dag kan leve videre i nyt regi. Men det bliver ikke lige med det første, fastslår Kenneth Rasmussen.

– Nu skal jeg lige lande på benene og trække vejret, og så må vi se, om jeg skal ud at finde noget 8-16 – det kunne måske være meget godt i en periode, og jeg har hørt, at de mangler en til at klippe græs på Silkeborg Stadion, lyder det med lune fra iværksætteren.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11