23948sdkhjf

Murermestrene tjener mindre på svendene og krisen lurer forude

Stigende materialepriser og usikre tider kræver omstillingsparathed hos murermestrene, lyder det fra brancheekspert

Den gennemsnitlige indtjening pr. ansat hos murervirksomhederne led et relativt stort fald fra 2020 til 2021. Det faldt fra 81.000 til 67.000 kr. månedligt. Faldet afspejler ifølge Thomas Frommelt, partner og brancheekspert i revisions- og konsulenthuset Deloitte, stigningen i materialepriserne og dertil en generel mangel på materialer samt arbejdskraft.

- Der kan ikke være nogle tvivl om, at det er en dyr tid at drive murerfirma, siger Thomas Frommelt, der som leder af branchegruppen inden for Bygge- og anlægsbranchen hos Deloitte har været ansvarlig for årets Byggeanalyse.

Deloitte Byggeanalyse 2021: Murerbranchen

- Den gennemsnitlige indtjening pr. ansat hos murervirksomhederne er faldet fra 81 t.kr. i 2020 til 67 t.kr. i 2021.

- Virksomhederne med 26-50 ansatte har den højeste indtjening med 84 t.kr. pr. ansat, mens virksomheder med 50+ ansatte har den laveste indtjening pr. ansat på 41 t.kr.

- Den gennemsnitlige murervirksomhed har realiseret et mindre afkast af den investerede kapital, som gennemsnitlig er gået fra 43 procent i 2020 til 31 procent i 2021.

- Soliditetsgraden udgjorde i gennemsnit 37 procent, hvilket er et lille fald i forhold til 2020, hvor soliditetsgraden udgjorde 38 procent.

- Faldene hænger ifølge Deloittes analytikere sammen med at "murerne er allerede i 2021 blevet ramt hårdt af mangel på arbejdskraft, mangel på materialer og stigende materialepriser."

Deloitte Byggeanalyse 2021

- Effekten af stigende materialeomkostninger rammer hele byggebranchen, så det er jo ikke unikt for murerne. Alligevel rammer udviklingen med forskellig kraft, og her er murerne nogle af dem, der rammes hårdest. Deres materialer er ret energitunge, og desuden bruger de en del metal eksempelvis, forklarer han.

Så snart det begynder at knibe med opgaverne, skal man være indstillet på at lade nogle af sine folk gå. Det er en udfordrende øvelse, især efter at en tid, hvor alle har haft for meget at lave. Thomas Frommelt, partner i Deloitte

Og det er blevet værre endnu

Analysen er lavet på baggrund af murerbranchens årsregnskaber fra 2021. Selvom det dermed går udover analysens grundlag, er det værd at kigge længere frem, mener Thomas Frommelt. Med de nøgletal og tendenser, der allerede kunne identificeres i 2021, suppleret de udfordringer, verden står med lige nu - krigen i Ukraine, voldsomt stigende energipriser og en galopperende rente – står branchen foran pressede tider. Det skyldes også samfundets mindskede byggelyst i usikre tider.

-I løbet af foråret og sommeren er opførslen af nye boliger jo så godt som gået i stå pga. de stigende renter. Samtidigt har vi som privatpersoner fået færre penge på hænderne. Forbrugerpessimismen er historisk lav. Så folk går ikke i gang med at få bygget et hus eller andre store projekter, siger han.

Mester skal være omstillingsparat

Thomas Frommelts bekymring på branchens vegne er, at murerfirmaerne gennemsnitligt ikke har den største solidaritetsgrad. Det er det tal, der helt basalt illustrerer virksomheders modstandskraft i økonomisk udfordrende tider. Derfor er han desværre overbevist om, at vi vil se en række konkurser i murerbranchen. Alligevel er han dog også generelt set fortrøstningsfuld, hvis murermestrene holder fast i de klassiske dyder.

Læs også: Teglværkerne holder priserne på mursten nede, så byggeriet ikke går i stå

-Det handler om at være varsom med, hvilke opgaver man påtager sig og ikke mindst for hvem. Og de opgaver, man påtager sig, skal faktureres hurtigt. Det er fint at blive hyret til en masse opgaver, men de har først betydning, når pengene kommer ind i kassen, siger Thomas Frommelt og kommer med en sidste opfordring:

-For at komme bedst muligt igennem de kommende tide skal mester reagere hurtigt og være omstillingsparat. Så snart det begynder at knibe med opgaverne, skal man være indstillet på at lade nogle af sine folk gå. Det er en udfordrende øvelse, især efter at en tid, hvor alle har haft for meget at lave.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.072