23948sdkhjf

Teglværkerne holder priserne på mursten nede, så byggeriet ikke går i stå

Lige nu, producerer de danske teglværker stadig ”for fulde gardiner”, men kigger ind i en periode, hvor der måske skal skrues ned for produktionen

De stigende energi- og materialepriser rammer de danske teglproducenterne hårdt. Teglværkerne har reguleret priserne en smule efter energipriserne, men slet ikke på et niveau, der modsvarer stigningerne. Det siger Gitte Nielsen, der er administrerende direktør i Danske Tegl

-Lige nu tjener teglproducenter ikke ret mange penge, det ville være synd og sige. Justerede man priserne en til en til de stigende udgifter, ville det vælte byggeriet. Hr og fru Danmark, der har investeret i et typehus før krisen, ville ikke have råd længere. Så lige nu tager teglproducenterne en for holdet, konstaterer Gitte Nielsen.

Der er en indbygget forsinkelse i byggeriet, i og med der går en vis periode fra at aftalerne indgås til at de første mursten placeres ude på byggepladsen. Derfor oplever man endnu ikke effekterne af det byggestop, der er undervejs grundet de galopperende renter samt stigende energi- og materialepriser. Det skal nok de nok komme til, fortæller Gitte Nielsen, men lige nu producerer de danske teglværker stadig ”for fulde gardiner”.

Teglproducenterne har forberedt sig på en nedgangstid

Gitte Nielsen beskriver den branche, hun repræsenterer, som formet af en af en langvarig kultur og måde at gøre tingene på. I en positiv forstand. Det er gamle, traditionsbundne firmaer drevet af sund fornuft. Og den fornuftige tilgang konjunkturernes evige op- og nedture kommer dem til gode nu.

-Der har jo været fuld fart på byggeriet i nogle år nu, hvilket har givet en voldsom efterspørgsel hos de danske teglværker. Så producenterne har lagt en del til side på kistebunden. Og det er godt, for der kan ikke være nogen tvivl om, at vi kigger en i længere periode, hvor livremmen skal spændes ind, siger hun.

Læs også: Murermestrene tjener mindre på svendene - og krisen lurer forude

Selvom man nu er trådt ind i en tid, der koster, er det Gitte Nielsens indtryk, at stemningen er ganske fortrøstningsfuld i branchen. Man priser sig lykkelige over, at leret er lokalt. Det betyder, at man ikke oveni skal døje med de leveringsusikkerheder, som producenter, der er afhængige af udenlandsk træ eller jern, oplever pga. krigen i Ukraine.

Teglværkerne må skrue ned

Adspurgt til, hvordan organisationen Danske Tegl rådgiver sine medlemmer til ift. at navigere i den kommende tid, svarer Gitte Nielsen, at der nok ikke er nogle, der er dygtigere til at vurdere det, end teglproducenterne selv.

Teglværkerne er i mange tilfælde firmaer, der løber i 6-7-8 generation. Gitte Nielsen fortæller, at man i den kommende nedgangsperiode måske skruer lidt ned for produktionen og bruger tiden på at optimere forskellige dele af produktionsapparatet. Det kan også være et øget fokus på at fortsætte den udvikling, der siden 1990 har halveret energiforbruget i branchen.

- Det betaler sig jo klart nu, hvor energipriserne er skyhøje. Men hånden på hjertet, er det stadig ganske energitungt at producere teglsten. Og det er ubetinget den største udgiftspost. Derfor ligger der et stort personligt incitament for at fortsætte denne udvikling, samtidigt med at branchen tager deres ansvar ift. klimakrisen alvorligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11