23948sdkhjf

Tømrermester og direktør vejleder unge med håndværkerdrømme

Brian Hovmand, direktør i entreprenørvirksomheden Heto Aps., er erhvervsmentor for to 10. klasses-drenge med tømrerdrømme. Han vil give dem de bedste odds i uddannelsessystemet ved at  stille krav og forme den rette indstilling

Brian Hovmand mødte for nyligt for første gang de to 10.klasses drenge, Beckham og Danish, han netop er blevet er erhvervsmentor for.

- Jeg kunne hurtigt fornemme, at vi i første omgang skal have fokus på, hvordan man præsenterer sig selv i en professionel sammenhæng.

Det er sådan noget med at hilse med et fast håndtryk, mens man kigger folk i øjnene, fortæller han. Og ikke at komme dalrende 10 minutter efter aftalt mødetid. De starter altså ved noget af det helt essentielle, men skal nok får rig mulighed for at nå nogle dybere lag i deres relation. Mentorordningen betyder nemlig, at de skal mødes hver 14. dag gennem de næste par år.

Min vigtigste opgave bliver at være en voksen relation, der ikke er deres lærer, som kan være med til at stille nogle krav til dem, der forbereder dem på virkeligheden, siger han. Brian Hovmand, direktør i Heto Aps.

En voksen til at vise vejen
De to unge fyre er en del af LifeSkills Line 10. Det er et tilbud til unge i Høje Taastrup kommune, der endnu ikke er uddannelsesparate af alverdens årsager. Erhvervsmentorordningen er et samarbejde mellem Linie 10, NEXT og Løkke Fonden. 

Lifeskills Linie 10

  • En tværgående, understøttende og erhvervsintegreret indsats for unge i 10. klasse, der endnu ikke er uddannelsesparate. Formålet er blandt andet at få flere unge på kanten ind på erhvervsuddannelserne, fastholde dem i uddannelsen og få dem i job.
  • Projektet er et samarbejde mellem LINIE 10, Høje-Taastrup Kommune, NEXT Uddannelse København og LøkkeFonden.
  • Det evalueres løbende af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE og er primært finansieret af Industriens Fond.

Selvom de er parret med udgangspunkt i deres fremtidsdrømme om en tømrerkarriere og Brian Hovmands baggrund som uddannet tømrermester og nuværende stilling som direktør i fagentreprisen Heto Aps., ser han ikke sine faglige indspark som vigtigst.

- Jeg har sagt til dem, at hvis de lige pludselig vil være politimænd eller noget, behøver vores veje ikke skilles af den grund. Min vigtigste opgave bliver at være en voksen relation, der ikke er deres lærer, som kan være med til at stille nogle krav til dem, der forbereder dem på virkeligheden, siger han.

En del af begge drenges uddannelsesmæssige udfordringer bunder i, at Beckham og Danish har været i Danmark i relativt få år. De har begge lært sig et komplet dansk, men er lidt udfordret af, at der er nogle ting, der vægtes højt på det danske uddannelses- og arbejdsmarked, som de ikke har fået med hjemmefra. 

Det vigtigste, når man vælger lærlinge, er indstillingen, det håndværksmæssige skal vi nok lære dem. Spørg hvis ikke ved, hvad I skal gøre. Tag udfordringerne med oprejst pande og lad vær med at se ugidelig ud med hænderne i lommen. Brian Hovmand, direktør i Heto Aps.

Han er dog overbevist om, at de i et fælles velvilligt samarbejde nok skal lykkes med at øge deres odds for at fuldføre drømmeuddannelsen.

- Første gang, vi mødtes, sagde jeg meget klart, at jeg vil gå hele vejen for dem, men at det kræver, de selv vil det. Det har vi givet hinanden hånden på.

Vil klæde dem på med en god indstilling

Udover deres møder hver 14. dag har Brian Hovmand planer om at stille Beckham og Danish forskellige opgaver. En af disse handler om, at de har stående tilbud om at komme i praktik i Heto A/S, men at de som alle andre skal komme forbi virksomheden og sælge sig selv for virksomhedens tømrermester. 

På den baggrund kan de evaluere situationen sammen, så de er bedre stillede, når det for alvor gælder i fremtiden. En forståelse for, hvordan deres fremtoning opleves fra den anden side af bordet, kan få dem til at skille sig positivt ud.

-Vi får utroligt mange halvhjertede henvendelser fra unge, der søger lærepladser. Det er mere reglen end undtagelsen. Så har de fået 100 mails på teknisk skole, hvor de så sender en upersonlig ansøgning ud til alle på en gang. Eller også dukker de fysisk op med mor ved deres side, fortæller Brian Hovmand.

Jeg føler absolut, at jeg har noget at byde ind med, der kan klæde de unge på med de bedst mulige odds fremover. Samtidigt bliver jeg selv klogere på den næste generation. Brian Hovmand, direktør i Heto Aps.

Han fortæller videre, at han derudover gerne vil vise Beckham og Danish, hvordan man viser sig fra sin bedste side, når man så er ude i et praktikforløb. Det er nemlig også hans erfaring, at mange af de unge, aspirerende håndværkere ikke altid har en forståelse for kravene på en arbejdsplads, hvilket er ærgerligt da praktik ofte kan være vejen til en lærlingeplads.

- Det vigtigste, når man vælger lærlinge, er indstillingen, det håndværksmæssige skal vi nok lære dem. Spørg hvis ikke ved, hvad I skal gøre. Tag udfordringerne med oprejst pande og lad vær med at se ugidelig ud med hænderne i lommen.

Et værktøj til personlig udvikling
Brian Hovmand var lidt i tvivl, da han første gang blev kontaktet og spurgt, om han havde lyst til at blive erhvervsmentor. 

Erhvervsmentorordning i Høje Taastrup Kommune

  • Personen skal stille sig til rådighed minimum 1½ år med start fra september 2019
  • Ens stilling skal enten være leder eller mellemleder i en virksomhed med tilknytning til Høje Taastrup
  • Relationen skal opretholdes gennem ca. to månedlige møder med den unge
  • Derudover bliver man som erhvervsmentor også en del af et erhvervsmentornetværk, som mødes 2-3 gange om året

Kilde: LifeSkills LINIE 10

Da han blev klar over den generelle frafaldsprocent på 24 pct. på erhvervsuddannelser, og som er dobbelt så høj for unge fra dårlige kår, blev han overbevist om, at hans egne erfaringer og ressourcer kan være værdifuld for unge, der har brug for lidt støtte og vejledning i deres vej gennem uddannelsessystemet.

- Jeg føler absolut, at jeg har noget at byde ind med, der kan klæde de unge på med de bedst mulige odds fremover. Samtidigt bliver jeg selv klogere på den næste generation. Også gennem det netværk af andre erhvervsmentorer, der mødes og udveksler erfaringer af og til.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Digital sikkerhed kan give et forspring til konkurrenterne
Lokal anlægsentreprenør vinder stor driftsopgave i Holstebro
Som bevaringshåndværker bliver man en del af historien - med løsninger til fremtiden
Direktør for stort byggefirma: Vi blev nødt til at afskedige medarbejdere
Ny varehuschef i Bauhaus: Missionen er en arbejdsplads, hvor medarbejderne møder glade ind
Konkurser: Se hvilke virksomheder, som måtte dreje nøglen i den forløbne uge
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Licitationen
Leder IDAG

Send til en kollega

0.109