Stadig mangel på el-og vvs-folk
Det samlede antal beskæftigede inden for byggeri- og anlægsarbejde stiger lidt, når man sammenligner 3. kvartal 2022 med 3. kvartal 2023. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Opgørelsen fra Danmarks Statistik skaber afmålt begejstring og let bekymring hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvor økonom Maria Kjærsgård-Jensen fremhæver behovet for kvalificeret arbejdskraft:
- Det er selvfølgelig positivt, at beskæftigelsen er stabil til trods for et fald i byggeaktiviteten. Vi ser dog igen et stigende antal el-installationsvirksomheder og vvs- og blikkenslagerforretninger, der oplever, at mangel på arbejdskraft begrænser deres produktion. Det understreger, at de tekniske brancher fortsat mangler kvalificerede medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at de tekniske fag fortsat prioriteres, så vi sikrer at der er hænder nok til den grønne omstilling, fremhæver Maria Kjærsgård-Jensen.
På el-området var der 32.100 beskæftigede i 3. kvartal 2022, mens tallet var 33.300 i tredje kvartal 2023 - en stigning på 3,6 pct.
På VVS-området ses den samme tendens. Her var der 19.700 beskæftigede i 3. kvartal 2022 og 19.800 i 2023 - en procentvis stigning på 0,5 procent.
Kombinationen af lav byggeaktivitet og høj beskæftigelse tyder på en meget lav ledighed. Det bekræftes, når man ser på TEKNIQ Arbejdsgivernes oversigt, der henter data fra FA-Ks ledighedsstatistik. Her fremgår det, at ledigheden for el-virksomheder er på én procent og for VVS- og blikkenslagervirksomheder er den på to procent.
Aldrig set før – 3 mio. i beskæftigelse
De nye tal fra Danmarks statistik viser, at der i august 2023 var i alt 3.000.600 lønmodtagere i job. Det er 4.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 pct. Siden august 2022 er der dermed samlet set kommet 37.000 flere beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.300 flere lønmodtagere fra juli til august måned. I samme periode er der kommet 900 flere offentligt ansatte.
- Vi har nu rundet de magiske tre millioner. Aldrig nogensinde før har så mange i Danmark haft et job. Det er afgørende for vores samfund, at så mange har et arbejde og bidrager, konstaterer beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
- Det er positivt for den enkelte, der er kommet i arbejde, og for hele samfundet, da det viser, at der er rigtig god gang i de danske virksomheder og dansk økonomi generelt. Og så glæder jeg mig særligt over, at mange af dem, der tidligere har været på kanten af arbejdsmarkedet, nu har fået fodfæste.
- Vi er ikke i mål endnu. Vi skal have et mere rummeligt arbejdsmarked. Flere unge uden job og uddannelse skal have en plads på arbejdsmarkedet, flere indvandrere skal i job og flere skal opkvalificeres og efteruddannes. Det skal sikre, at virksomhederne og velfærdssamfundet kan få den arbejdskraft, de har brug for, siger beskæftigelsesministeren.
Artiklen er en del af temaet AUTORISERET.