23948sdkhjf

Altanprojekter kan være sundhedsskadelige

I alt for mange tilfælde tages der ikke hånd om farligt affald ved altanprojekter, mener Windoor Danmark
Farligt affald såsom asbest og PCB kan være til stor skade for mennesker og miljø, hvis ikke det bliver håndteret korrekt. Det gælder også, når det kommer til altanprojekter. Derfor råber altanleverandøren Windoor Danmark nu vagt i gevær.

- Det sker desværre ofte, at en kontrakt om nye altaner bliver indgået, uden der er foretaget undersøgelser for farligt affald. Alle parter i projektet bliver nødt til at være opmærksomme på problemet med farligt affald i stedet for at negligere det. Som det er i dag, er det simpelthen ikke godt nok, lyder det fra Per Lunding Sørensen, konsulent hos Windoor Danmark.

Fatale konsekvenser
Per Lunding Sørensen anbefaler, at bygherren ved opstarten af ethvert altanprojekt undersøger, om der er risiko for farligt affald. Det kan nemlig have store sundhedsskadelige konsekvenser, hvis det viser sig under byggeprojektet, at der er farligt affald:

- Hvis håndværkerne går ubeskyttet i flere dage og arbejder med farligt affald, kan det have store konsekvenser for deres helbred på længere sigt. Men det er ikke det eneste problem. Når nedrivningsaffaldet bagefter bliver deponeret på genbrugspladsen, kommer det ikke under farligt affald. Dermed får det også store konsekvenser for miljøet. Det er derfor yderst vigtigt ikke at se gennem fingre med problemet, siger Per Lunding Sørensen.

Tag ansvar!
Windoor Danmark har tidligere arbejdet tæt sammen med Kiwa Bygningsanalyse, der rådgiver om farligt affald og miljøsaneringer. Også her er holdningen klar: Bygherrerne skal tage ansvar med hjælp fra rådgivere og altanmontører.

- Rent juridisk ligger ansvaret hos bygherrerne. Men det er vigtigt, at rådgiverne og altanmontørerne formår at komme med den rette rådgivning. Det er jo dem, der arbejder med det til hverdag. Hvis de ikke tager højde for farligt affald, gør alle partner noget ulovligt, siger Martin Elling, afdelingschef hos Kiwa Bygningsanalyse og forsætter:

- De økonomiske følger ved ikke at undersøge for farligt affald kan være enorme. Hvis en entreprenør senere i processen finder ud af, at der er skadelige stoffer, skal materialerne håndteres helt anderledes. Det kan medføre store ekstraregninger på byggesagen.

Farligt affald ved Frankrigshuse
Windoor Danmark landede for nyligt en stor ordre ved E/F Frankrigshuse på Amager, hvor Kiwa Bygningsanalyse var med som rådgiver på projektet. Her blev der inden kontraktindgåelsen taget højde for risikoen for farligt affald, og det viste sig at være en rigtig god idé. Altanernes rækværker indeholder nemlig gammel asbest, mens der var PCB- og blyholdig maling på altanernes hulkehler.

- Windoor Danmark indhentede priser på den nødvendige miljøsanering på baggrund af de prøver, som vores forening fik foretaget. Forløbet med at fastlægge omfanget af miljøsaneringen gik rigtig fint. Vi har haft en god dialog med Windoor Danmark gennem hele forløbet. Det betyder, at vi med ro i sindet kan igangsætte et ansvarligt byggeprojekt, hvor der er helt styr på det farlige affald, slutter Søren Vinther Knudsen, bestyrelsesformand for foreningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125