23948sdkhjf

Fire ud af ti: Vi må ikke tale om lønnen

Uacceptabelt at tale løn med kollegerne viser ny måling. Lukkethed om løn er noget skidt for især kvinder, vurderer forsker.
Det er fuldt ud lovligt at fortælle kollegerne, hvad man får i løn. Men de færreste oplever, at det er acceptabelt på deres arbejdsplads. Det viser en ny måling lavet af Epinion for LO-fagbevægelsen blandt 1.219 lønmodtagere.

Her svarer 39 procent af lønmodtagerne ifølge Avisen.dk nej til, at det generelt er acceptabelt at tale om, hvad man får i løn. 37 procent svarer ja til, at det er i orden at snakke om løn, mens 24 procent svarer 'ved ikke.'

Men lukkethed om løn er blot med til at opretholde diskrimination og ulige løn mellem mænd og kvinder. Det mener sociolog og arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Menneskerettigheder Kenn Warming.

Ifølge ham burde arbejdsgiverne være med til at fremme, at der åbent bliver talt om løn med kollegerne hen over kaffeautomaten.

- Det ville være et stærkt signal at sende, hvis arbejdsgiverne var med til at fortælle, at man altså gerne må dele sine lønoplysninger med kollegerne, siger Kenn Warming til Avisen.dk
.
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er de dog af en anden mening:

- Hvis man som arbejdsgiver går ind og lægger op til, at man skal snakke om sin løn, så risikerer man jo at træde dem over tæerne, som synes, det er ubehageligt at tale om, siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Trine Birgitte Hougaard.

Ifølge Ligelønsloven har man lov til at dele sine lønoplysninger og lønsedler med alle dem, man har lyst til. Men ikke alle er klar over det.

- Det er en meget udbredt fordom, at man ikke må dele sine lønoplysninger med kolleger. Men det er simpelthen forkert, fortæller forsker Kenn Warming.

Han har står bag rapporten 'Hvad tjener du? Åbenhed om løn på arbejdspladsen' fra 2017, der har kortlagt samtaler om løn på danske arbejdspladser. Ifølge rapporten taler 60 procent af de danske medarbejdere ikke om løn med deres kolleger.

Kenn Warming mener, der vil være mange fordele ved at få vendt kulturen, så flere turde dele deres lønoplysninger. Det ville tydeliggøre, om der på arbejdspladsen foregår diskrimination på tværs af alder eller etnicitet. Og det ville bane vej for ligeløn mellem mænd og kvinder.

- For forudsætningen for, at vi ved, om vi bliver diskrimineret, er, at vi har nogle at sammenligne os med, siger Kenn Warming.

I LO-fagbevægelsen peger næstformand Nanna Højlund på, at fagbevægelsen allerede har fokus på åbenhed om løn. Blandt andet med kampagnen #deldinløn, hvor 38 fagforbund er gået sammen for at opfordre til lønåbenhed.

- Det er rigtig vigtigt, man kommer til at tale om løn. Både for at skabe ligeløn, men i det hele taget også for at få mere i løn. For hvis man ikke ved, hvad de andre får, så står man selv lidt svagt til lønforhandlingerne, siger Nanna Højlund til Avisen.dk.


Hun mener dog, det er et fælles ansvar at skabe mere lønåbenhed. Det inkluderer også arbejdsgiverne, da de har et ansvar for, at der ikke bliver givet ulige løn mellem kønnene.

- Så hvis arbejdsgiverne gerne vil sikre, at man ikke diskriminerer med den lønpolitik, man har, så skal man da sørge for, der er en åbenhed omkring det. Og diskutere det med sine tillidsrepræsentanter, siger Nanna Højlund.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening peger Trine Birgitte Hougaard på, at nogle medarbejdere opfatter lønnen som en privatsag, og at arbejdsgiverne er nødt til at respektere dette.

- Det er mere en opgave for fagbevægelsen at tale om muligheden for at ændre denne kultur og orientere om, det er lovligt at tale om sin løn, siger Trine Birgitte Hougaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081