23948sdkhjf

Sådan undgår du vandindtrængning ved niveaufri adgang og terræn

Bygningen trykkes ofte så langt ned i terrænet, at særlige foranstaltninger er nødvendige for at undgå vandindtrængning på terrændækket ved niveaufri adgang. Bygningsreglementet kræver samtidig niveaufri adgang til en bygning ved alle udvendige adgangsdøre. Få gode råd om at undgå vandindtrængning i nyt erfaringsblad fra Fonden BYG-ERFA

Når terrænet er tæt ved facaden, er det vigtigt, at soklen er tæt og at der er indført fugtmæssige foranstaltninger for at undgå vandindtrængning til gulvkonstruktionen. Netop dette emne handler det nye erfaringsblad ’Niveaufri adgang og terrændæk’ fra Fonden BYG-ERFA om.

Niveaufri adgang til en bygning medfører nemlig ofte, at bygningen trykkes så langt ned i terrænet, at overfladevand og opsprøjt kan blive en udfordring – og derfor er det vigtigt, at den niveaufri adgang er udført fugtteknisk forsvarligt.

- En bygnings placering i terrænet har væsentlig indflydelse på fugtforholdene i et terrændæk samt på arkitekturen og omkostningerne i forbindelse med etablering af niveaufri adgang. Derfor skal disponeringen af en bygnings placering i terrænet besluttes tidligt i byggeriets planlægning, forklarer Jens Dons, arkitekt MAA og teknisk chef i Byggeskadefonden.

Planlæg efter terrænforhold

Sammen med bygningskonstruktør Dorte Johansen og VVS-ingeniør Line Fabricius Soldalen er han forfatter bag erfaringsbladet. Efter hans mening er det et vigtigt erfaringsblad, for tager man ikke højde for udfordringen med niveaufri adgang, kan man ende med at stå i store problemer, der ikke er så enkle at udbedre. Derfor skal der allerede i projekteringen tages højde for, at vand altid finder vejen ind, hvis der er en, som han udtrykker det.

- Fordi der ofte er flere rådgivere og entreprenører, som har ansvar for grænsefladen, hvor bygningssokkel møder terræn, kræves der samarbejde i alle byggeriets faser om f.eks. udførelse af muld- og belægningsoverfladernes møde med bygningssokkelen. Ellers bliver konsekvensen ofte en fugtteknisk og arkitektonisk uhensigtsmæssig hovsaløsning, der kan medføre unødvendigt store terrænreguleringer i forbindelse med byggeriets udførelse, fortæller Jens Dons.

Når det er afgørende, at overfladevandet føres forsvarligt og arkitektonisk acceptabelt væk fra bygningens sokkel, kræver det samarbejde fagene imellem - og en plan fra starten. Man er nødt til tidligt i processen at kigge på terrænet og arbejde med terrænfald væk fra bygningen, forklarer han.

- Terrænet kan hæves ud for den enkelte indgangsdør med niveaufri adgang, men der vil ofte være øget risiko for fugtproblemer, hvis byggegrunden er lavtliggende, der er traktose på grunden eller jordbunden er uegnet til nedsivning.

Krav i Bygningsreglementet

BR18 kræver etablering af niveaufri adgang til en bygning ved alle udvendige adgangsdøre – herunder også døre til terrasse og bryggers – for at undgå lange ramper. For fritliggende enfamiliehuse er der kun krav om forberedelse til niveaufri adgang ved én af bygningens yderdøre i stueetagen.

Men niveaufri adgang giver også adgang til huset for det, der ellers er i terrænet, f.eks. vand. Derfor kan blot én døråbning i terrænniveau give udfordringer nok, fortæller Jens Dons.

- For at undgå lange ramper op til indgangspartiet sænkes terrændækket ofte så meget, at dækkets overside kommer ned i - eller endda under - terrænniveau. Det kan i sig selv give udfordringer. Selvom der etableres sokkel- eller afløbsrende langs soklen, der ved adgangsdørene til bygningen dækkes med f.eks. en stålrist, er det vigtigt, at soklen er vandtæt, og at der ikke står vand i renden, forklarer han og henviser til specifikationerne for sokkelrender i erfaringsbladet.

HER KAN DU LÆSE MERE:

Læs mere: Niveaufri adgang og terrændræk

Læs blandt andet om:

  • Sokkel – adgang via rampe
  • Sokkel - over sokkelrende
  • Sokkel – tætning
  • Sokkelhøjder
  • Ramper og arealer foran dørpartier
  • Sokkelrender – udformning
  • Afløbsrender
  • Omfangsdræn
  • Renhold
  • Højdeforhold
  • Risikovurdering

Læs også erfaringsbladet: Vandbelastede sokler - terrændæk, terrænforhold og niveaufri adgang

Læs også erfaringsbladet: Vandbelastede sokler-terrændæk-terrænforhold og niveaufri adgang

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187