23948sdkhjf

Gipsplader fra Kalundborg hænger i lofter verden over

Gipsplader fra Gyproc bliver i dag produceret med op til 30 pct. genbrugsgips – alt efter hvor meget genbrugsgips, der er tilgængeligt

Gipsplader er en uundværlig del af dansk byggeri, men også mange andre steder i verden bruger man gips i lange bane. Og noget af det er faktisk fremstillet i Danmark.

Det sker på Saint-Gobain Gyproc i Kalundborg, som netop i år har 50 års jubilæum. Dengang hed fabrikken blot Gyproc. I dag er ca. 164 medarbejdere beskæftiget på Gyproc med fremstilling af gipsplader og letvægtsbyggesystemer i genanvendelig gips og stål.

Bestod ufrivillig test

Saint-Gobain Gyproc fabrikken i Kalundborg er naturligvis opført med gipsplader på den ene side af stålskeletvæggene.

Og mindre end et år efter første spadestik var taget, kom pladerne på en ufrivillig styrkeprøve, da der udbrød brand på den nybyggede fabrik. Det medførte store ødelæggelser, men midt i katastrofen var der en interessant iagttagelse; gipspladerne havde modstået ilden, og det bidrog i høj grad til, at branden kunne begrænses. Efter branden blev de ødelagte dele af fabrikken genopbygget, og den blev indviet i september 1972.

Kilde: Samint-Gobain Gyproc

På produktsiden er Gyproc i dag blandt andet kendt for de perforerede akustikloftsplader under varemærket Gyptone.

- Gyptone-lofterne eksporteres til hele verden, og gennem årene har Gyproc opnået flere patenter på perforerede akustiklofter med unikke egenskaber. Akustisk rådgivning til både byggebranchen og private husejere er også en stor del af Gyprocs ydelsespalette, forklarer Søren Arens, fabriksdirektør på Gyproc.

Eget genbrugsanlæg

Oprindeligt var ejeren svenske Gyproc AB. I 1998 solgte Scancem-koncernen imidlertid sin aktiemajoritet i Gyproc til den verdensomspændende gips-koncern British Plaster Board (BPB), som indtil da havde ejet 25 pct. af fabrikken. Fra oktober 1998 blev Gyproc en enhed i BPB. For 17 år siden – i 2005 - blev hele virksomheden opkøbt af den franske koncern Saint-Gobain, der er verdens førende producent af gipsplader og gipspuds.

Gyproc har siden fabrikken stod klar i Kalundborg også været en del af den Industrielle Symbiose i Kalundborg, der ligeledes kan fejre 50 års jubilæum i år. Via symbiosen samarbejder lokale virksomheder om en cirkulær tilgang til produktion. Symbiosen er i dag internationalt anerkendt og tiltrækker besøgsdelegationer fra hele verden.

- Gyproc har helt fra første spadestik i Kalundborg haft det erklærede mål at producere gipsplader med så lille belastning af miljøet som muligt. Allerede i 1979 etablerede Gyproc for eksempel et genbrugsanlæg, som gjorde det muligt at genanvende gipsaffald fra både produktionen og fra byggepladser. Og den ambition er stadig et pejlemærke for os i dag, fortæller Søren Arens.

Genbrugsgips

Gipsplader fra Gyproc bliver i dag produceret med op til 30 pct. genbrugsgips – alt efter hvor meget genbrugsgips, der er tilgængeligt.

- Produktion med genbrugsgips, også kaldet cirkulær produktion, begrænser CO2-udledningen. Det nedsætter samtidigt behovet for at udvinde rågips fra gipsbrud og tærer dermed mindre på klodens jomfruelige og knappe ressourcer. Gyproc samarbejder med en række andre brancheaktører for at øge mængden af anvendelig genbrugsgips, for vi har faktisk kapacitet til at bruge langt mere genbrugsgips i produktionen. Så det er et af vores store fokusområder, siger Søren Arens.

Om gips

Gips er et naturmateriale, som blev brugt som byggemateriale allerede 6.000-4.000 år f.Kr. Gips kan i princippet genanvendes igen og igen, hvis det bliver finsorteret og ikke kontamineret ved for eksempel nedrivninger og renoveringer.

Genanvendelse af gips bidrager til både mindre CO2-udledning og til at spare på klodens jomfruelige råmaterialer fordi det betyder, at man skal hive mindre gips ud af gipsminer og transportere det til Danmark. Det er noget af det, Saint-Gyproc arbejder målrettet på i samarbejde med andre brancheaktører og konkurrenter.

Kilde: Saint-Gobain Gyproc

- Tidligere på året gennemgik vi vores til dato mest innovative opgradering af produktionen, så vi nu selv kan produceres gipsplader, der er 25 pct. lettere end den tidligere standardplade. Det betyder både mindre råvare- og energiforbrug, mindre CO2-udledning i forbindelse med produktion og transport og mindre belastning af de håndværkere, der skal arbejde med pladerne, fremhæver Søren Arens og fortsætter:

- Gyproc er desuden i dag en af de virksomheder i byggebranchen med flest certificeringer og mest data til rådighed for at kunne udarbejde et synligt miljø- og CO2-regnskab for hver enkelt bygningsdel.

Insekter, biller og fugle på fabriksgrunden

For at understrege koncernens strategi om at tage aktivt del i den grønne omstilling, er udearealer på Gyprocs 11 hektar store fabriksgrund blevet omdannet fra kortklippet græs til naturlig flora som led i et biodiversitets-projekt, som skal tiltrække fx sommerfugle, insekter, biller og fugle.

- Klimaforandringerne truer også biodiversiteten, og vores biodiversitets-projekt fungerer som et synligt og helt konkret symbol på, hvorfor den grønne dagsorden er så vigtig. Desuden er det rart for vores medarbejdere at have noget kønt at kigge på udendørs, understreger Søren Arens.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156