23948sdkhjf

Paradoks: Derfor sikrer mester ikke sit værktøj mod tyveri

Skal vi for alvor gøre noget ved problemet, så skal vi stå sammen – byggeriet, politiet, forsikringsselskaberne og sikringsbranchen - og gøre det sværere for banditterne at stjæle, siger sikringsekspert

Der stjæles med arme og ben fra de danske byggepladser og håndværkerbiler. Men det får tilsyneladende ikke håndværksvirksomhederne til at sikre ekstra mod tyveri for eksempel ved at mærke værktøjet eller låse det forsvarligt inde efter fyraften.

Mester Tidende har talt med et par håndværksmestre, som erkender, at de ikke har sikret deres værktøj mod tyveri udover at låse det inde enten i firmabilen eller en container eller kasse, når de arbejder fast på en byggeplads nogen tid.

Mens håndværksmestrene gerne vil fortælle om alle de gange de har fået stjålet værktøj, så vil de ikke stå frem med navn – mest fordi de trods alt godt er klar over, at det kan sende nogle signaler til tyvene om, at her er en virksomhed, som ikke mærker værktøjet. Det vil alligevel være at give tyvene for let spil, mener de.

 ”Det er politiets opgave...”

Men hvorfor sikrer håndværksmestrene ikke deres værdier – det skaber jo stop i arbejdet, når man står og mangler værktøj. Og så er der alt papirarbejdet med forsikringsselskabet og indkøb af nyt værktøj, som erstatning for det stjålne.

- Det er da træls at få stjålet værktøj. Vi har prøvet det nogle gange, men det har altså ikke fået os at til at sikre værktøjet ekstra ved for eksempel at mærke det. Vi har ikke engang hentet en pris hjem på det. Mest fordi vi ikke orker at skulle sætte os ind i hvordan det fungerer. Og så må vi også indrømme, at vi ikke har  det forkromede overblik over hvor meget værktøj vi har og hvem det kører rundt med det, siger en tømrermester fra det østjyske.

En tømrermester fra Midtsjælland siger næsten det samme, men tilføjer, at han er træt af at skulle tage stilling til et problem, som han mener er politiets opgave at løse.

- Når vi låser vores værktøj inde i firmabilen eller i en container på byggepladsen og der er nogle tyve der bryder ind, ja, så er det vel politiet der skal opklare sagen og sørge for, at vi får vores værktøj tilbage, siger han.

 Tyvene holder sig fra mærket værktøj

Adm. direktør Henrik Olsen fra sikringsfirmaet UniSecure Nordic kan godt genkende nogle af håndværksmestrenes indvendinger.

- Politiet gør en stor indsats. Og de finder da også frem til en hel del stjålet værktøj. Er værktøjet mærket, vil politiet hurtigt kunne finde frem til de rette ejermænd. Er det ikke mærket og kan politiet ikke finde ejermændene, så tror mange, at politiet beslaglægger det og sender det på auktion. Men sådan er det ikke. Kan politiet ikke bevise, at værktøjet er stjålet og finde den rette ejermand, ja, så må de lade det blive hos banditterne, forklarer Henrik Olsen.

Han fortæller, at når politiet finder frem til stjålet værktøj, så er der rigtig meget, som ikke er mærket.

Det er jeg selvfølgelig lidt skuffet over, men på den anden side, så kan det også være en indikation på, at tyvene har lært at gå uden om det mærkede værktøj fordi det kan spores. Og det gør jo livet lidt farligere at være bandit eller hæler, hvis man er i besiddelse af mærket værktøj, siger Henrik Olsen, og tilføjer at det - alt andet lige – ville være bedre, hvis alt værktøj bliver mærket.

 Mærkning er godt, men ...

Henrik Olsen understreger, at selvom mærkning af værktøj og andre værdier er et rigtig godt udgangspunkt for at beskytte sine værdier, så kan også mærket værktøj jo blive stjålet – af tyve, som endnu ikke har lært, at mærket værktøj, det skal man holde sig fra.

- Derfor handler det også om, at håndværksmestre og entreprenører får et overblik over deres værdier og får dem registreret og får skabt en kultur i deres virksomheder, hvor der er fokus på at sikre blandt andet værktøj og maskiner. Og får det sat i system.

Han er forundret over, at der i mange virksomheder nærmest slet ikke bliver gjort noget.

- Mange har den holdning, at det selvfølgelig er irriterende at få lænset bilen eller byggepladsen for værktøj, men at det jo er en sag for forsikringsselskabet. Det er en ond spiral uden ende, fordi det lægger en dæmper på både håndværksmesterens og forsikringsselskabets motivation til at gøre noget i retning af bedre sikring af værdierne.

Skal vi for alvor gøre noget ved problemet, så skal vi stå sammen – håndværksmestrene, politiet, forsikringsselskaberne og sikringsbranchen - og gøre det svært for banditterne at stjæle. Det kræver ikke kun mærkning og sikkerhedsudstyr. Det kræver også en holdningsændring og samarbejdsvilje, påpeger Henrik Olsen.

Der er ikke helt eksakte tal for, hvor meget der bliver stjålet for i byggeriet, men DI Dansk Byggeri vurderer, at der som minimum bliver stjålet for ca. 600 mio. kr. om året.

Det er i øvrigt en myte, at det kun er østeuropæiske bander, som stjæler værktøj i Danmark og sender det ud af landet.

- Vores erfaring er, at i 25 pct. af tilfældene er det østeuropæiske tyveknægte som lænser håndværkerbiler og byggepladser for værdier. I de resterende 75 pct. af tyverisagerne, som vi er involveret i, er halvdelen herboende danskere, som kommer på pladsen, eller som bryder ind på pladsen. Og den resterende halvdel er medarbejdere med lidt for lange fingre, som er ansat i de virksomheder, som arbejder på pladsen, siger Henrik Olsen.

Se video: Se politiet pågribe værktøjstyve

Læs også: Politiet vil have håndværkere med i kampen mod værktøjstyve

Læs også: Efterlyser aktuelle tal om tyverier

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.055