23948sdkhjf

Louise: Sådan hænger det sammen, Pernille!

De korte uddannelsesaftaler, hvor en virksomhed ansætter en lærling i en del af uddannelsesperioden, er garant for flere praktikpladser i bygge- og anlægsvirksomhederne. Hvis muligheden for at indgå korte uddannelsesaftaler bliver afskaffet, vil ca. 40 procent af virksomhederne i branchen tage færre eller ingen lærlinge, viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Både fagbevægelsen og den nye børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har på det seneste kritiseret Dansk Byggeri og de store virksomheder i branchen for ikke at tage tilstrækkeligt med lærlinge.
- Det er blandt andet omkring de korte praktikaftaler, hvor jeg stadig synes, man sminker tallene. Flere hoveder betyder netop ikke flere afsluttede praktikforløb, når det er de korte aftaler, og det er det problem, vi skal have løst, sagde Pernille Rosenkrantz-Theil forleden til avisen Danmark

Dansk Byggeri fremhæver på baggrund af undersøgelsen, at de korte uddannelsesaftaler er nødvendige, hvis virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen skal fortsætte med at uddanne ligeså mange lærlinge, som de gør i dag.

I undersøgelsen svarer hver fjerde bygge- og anlægsvirksomhed, at de forventer at tage færre lærlinge, hvis de mister muligheden for at lave korte uddannelsesaftaler, mens op mod hver syvende svarer, at de helt vil afholde sig fra at tage lærlinge, hvis aftalerne fjernes.
For fire ud af ti virksomheder vil en afskaffelse ikke have nogen betydning for, hvor mange lærlinge de vil ansætte, mens blot fire procent svarer, at det vil føre til flere aftaler.

Et nødvendigt supplement
- Jeg kan godt forstå, at mange lærlinge gerne vil have en aftale på plads fra start, der gælder for hele deres uddannelsesperiode. Og derfor er det godt, at mange virksomheder også benytter sig af de almindelige aftaler. Men undersøgelsen bekræfter, at de korte aftaler er et nødvendigt supplement. Uden dem vil mange elever stå uden en læreplads. Så det er vigtigt at slå fast, at hvis man afskaffer eller forringer muligheden for at indgå korte uddannelsesaftaler, så vil det ikke føre til flere fulde aftaler.
Tværtimod vil det føre til færre aftaler, og det er hverken lærlinge eller virksomheder tjent med, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Fleksible aftaler
Flere virksomheder gør både brug af korte og almindelige uddannelsesaftaler, når de ansætter lærlinge. Undersøgelsen viser, at omkring halvdelen af de adspurgte virksomheder benytter sig af de almindelige uddannelsesaftaler. Cirka lige så mange svarer, at de gør brug af korte uddannelsesaftaler.

- For særligt de små virksomheder kan det være usikkert at underskrive en fireårig konkrakt, hvis de pludselige ikke har nok ordrer i bogen, så for dem er det godt med en fleksibel aftale. Hvis virksomheden så fortsætter med at have nok at lave, kan man heldigvis forlænge en kort uddannelsesaftale, så den gælder for resten af uddannelsen. Det er heller ikke nødvendigvis en ulempe for eleverne at indgå korte uddannelsesaftaler.

Det giver mulighed for at prøve at arbejde i forskellige virksomheder, før de får deres svendebrev, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

Læs også: Rosenkrantz-Theil: Dansk Byggeri sminker lærlingetal
Læs også: 3F: Dansk Byggeri skyder forbi lærlinge-problematik
Læs også: Hård kritik af lærlingeindsats ryster Dansk Byggeri
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078